Antena 3 CNN Economic Biz News Datoria SUA a trecut de 12 trilioane de dolari

Datoria SUA a trecut de 12 trilioane de dolari

Datoria SUA a trecut de 12 trilioane de dolari
Sursa foto: dolar
18 Noi 2009   •   10:22

Datoria naţională americană a ajuns la un nou record după ce a depăşit cota de 12 trilioane de dolari. Împărţită egal la populaţia SUA, aceasta urcă la 38.974, 34 dolari pentru fiecare femeie, bărbat şi copil.
Tehnic, datoria a ajuns la un nou record luni, dar a fost postată mai târziu pe siteului Departamentului Trezoreriei: calculul exact arată că aceasta se ridică la 12.031.299.186.290,07 dolari
Noul prag este atins la mai puţin de opt luni după ce trecuse de 11 trilioane de dolari. Analiştii comentează că noul record nu este neaşteptat, având în vedere că deficitul bugetului federal a ajuns la un record absolut, cu 1.42 trilioane de dolari - de trei ori mai mult decât recordul anterior.

Mare parte din creşterea deficitului şi datoriei este atribuită cheltuielilor guvernamentale- ce au inclus sute de miliarde de dolari în pachete de salvare şi stimulare şi reduceri ale taxelor alături de o descreştere a veniturilor din pricina şomajului.
Datoria naţională SUA a crescut cu circa 1,6 trilioane de dolari pe mandatul lui Obama. Analiza casei Albe pentru anul fiscal ce se încheie pe30 septembrie arată că datoria ar putea ajunge la 14 trilioane, iar până la sfârşitul deceniului 24.5 trilioane de dolari, trecând de PIB estimat pentru 2019 la 22,8 trilioane de dolari.
Datoria costă mult: în anul fiscal ce tocmai s-a încheiat, aceasta a costat contribuabilii peste 383 miliarde dolari. Iar aceasta la o dobândă de 3,3 procente. Dacă dobânda de referinţă creşte, la fel şi suma plătită pentru datorie.
Statele străine deţin 3,5 trilioane dolari din datoria SUA, China având 800 miliarde dolari în bonduri guvernamentale, iar Japonia 731 miliarde.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deficit comercial
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close