Antena 3 CNN Economic Biz News Deşi trebuia să discute în această lună, austriecii amână subiectul listării BCR până în septembrie. Acţionarii SIF-urilor şi-au pierdut răbdarea

Deşi trebuia să discute în această lună, austriecii amână subiectul listării BCR până în septembrie. Acţionarii SIF-urilor şi-au pierdut răbdarea

Deşi trebuia să discute în această lună, austriecii amână subiectul listării BCR până în septembrie. Acţionarii SIF-urilor şi-au pierdut răbdarea
de Catalin Ciocan    |    26 Iul 2011   •   15:31
Programata pentru aceasta luna, sedinta consiliului de administratie al BCR in care trebuia sa se discute subiectul listarii bancii a fost amanata pana pe 8 septembrie, potrivit unor surse din piata de capital. Austriecii de la Erste, care controleaza banca si detin cele mai multe locuri in CA-ul BCR, au amanat in repetate randuri sa ia o decizie clara in privinta listarii, iar actionarii SIF-urilor, incep in premiera sa puna presiune pe aceste societati pentru a-si apara drepturile si a forta grupul austriac sa listeze banca.

Ieri seara, un grup de mai multi investitori, printre care fondurile americane de investitii Firebird, au transmis catre cele cinci SIF-uri cereri prin care au solicitat convocarea Adunarilor Generale ale Actionarilor pentru mandatarea conducerilor SIF in vederea initierii tuturor demersurilor legale in vederea listarii actiunilor BCR la Bursa de la Bucuresti. Firebird controleaza cate 0,4-0,7% din actiunile fiecarei SIF, dar potrivit avocatilor de la Dutescu si Asociatii, care prezinta grupul american, si alti actionari au trimis cereri, iar potrivit declaratiilor acestora, s-ar depasi procentul de 5% necesar pentru convocarea AGA.

“Noi vrem sa se transparetizeze discutiile privind listarea BCR. Ideea de listare pare cea mai buna tinand cont de datele publice existente, dar daca ar urma sa se desprinda si alte optiuni mai bune pentru SIF-uri, vrem ca acesta sa fie facute publice”, a declarat Cristian Dutescu, managing partner al societatii de avocatura Dutescu si Asociatii.

SIF-urile sunt cei mai important actionari minoritari ai BCR, controland impreuna peste 30% din actiunile bancii, si ar avea cel mai mult de castigat din listarea bancii deoarece cotarea la Bursa ar creste valoarea activelor nete ale acestora.

Conform contractului de privatizare a BCR, Erste trebuia sa listeze BCR pana in octombrie 2009, dar a obtinut o amanare cu doi ani, pana in octombrie 2011. Conducerea BCR a declarat de mai multe ori in de la inceputul anului ca nu este un moment potrivit pentru listarea bancii, avand in vedere lichiditatea redusa de pe piata de capital. Pe de alta parte, austriecii au fost acuzati ca incearca sa gaseasca tot felul de motive pentru a nu lista banca, in conditiile in care o cotare la un pret mai mic decat cel platit la momentul preluarii pachetului majoritar le-ar crea probleme in fata propriilor actionari.

SIF-urile au avut reactii diferite pana in acest moment, conducerea SIF Moldova parand a fi cea mai hotarata in aceasta chestiune, cerand aprobarea actionarilor pentru valorificarea acestor actiuni, inclusiv prin vanzarea totala a pachetului, daca listarea nu se va realiza. In acelasi timp, SIF Moldova a inaintat o serie de actiuni in instanta impotriva BCR si Erste, impotriva deciziilor prin care s-a aprobat ca profitul pe anul trecut sa nu fie distribuit ca dividende, ci incorporat in capitalul social pentru plata de actiuni gratuite.

La polul opus, conducerea SIF Banat-Crisana (SIF1),  a spus ca SIF-urile ar trebui sa fie foarte precaute cand discuta cu austriecii de la Erste. Ioan Cuzman, presedintele SIF1,  a folosit chiar expresia ca SIF-urile nu ar trebui sa se poarte ca niste “haiduci” cu Erste, mentionand in acelasi timp, ca “fara a-i critica pe cei de la SIF Moldova, au iesit din cadrul general in care nu ne-am comportat”. 

Doua dintre SIF-uri sunt si reprezentate in cadrul consiliului de administratie al BCR, prin respective SIF Transilvania, prin Mihai Fercala si SIF Oltenia, prin Tudor Ciurezu.

Unele dintre SIF-uri au avut o intalnire luna trecuta la Viena cu Manfred Wimmer, directorul financiar al grupului si fost director interimar al BCR, insa potrivit oficialilor prezenti la aceasta intalnire, nu s-a discutat si despre subiectul listarii BCR, vorbindu-se mai mult despre situatia BCR in conditiile agravarii conditiilor in regiune. 

Totusi, in luna curenta fusese programata o sedinta a consiliului de administratie al BCR in cadrul careia urma sa se discute subiectul listarii, dar aceasta a fost amanata. In CA-ul BCR sunt reprezentate si doua dintre societatile de investitii financiare, SIF Transilvania si SIF Oltenia, prin presedintii Mihai Fercala si, respectiv, Tudor Ciurezu.  

Grupul de investitori institutionali care au cerut SIF-urilor sa convoace AGA pentru a impulsiona procesul listarii BCR au propus urmatoarele puncte pe ordinea de zi: imputernicirea consiliilor de administratie ale SIF-urilor de a transmite o solicitare catre actionarul majoritar al BCR în vederea initierii procedurilor de admitere la tranzactionare a BCR, imputernicirea CA-urilor de a transmite o cerere catre consiliul de administratie al BCR pentru a convoca adunarea generala a actionarilor bancii avand pe ordinea de zi aprobarea listarii pe piata reglementata operata de BVB, imputernicirea CA-urilor SIF-urilor ca in cadrul adunarii generale a BCR sa exprime un vot pozitiv, in favoarea listarii BCR pe piata BVB.

               

×
Subiecte în articol: BCR
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close