Antena 3 CNN Economic Biz News Economistul-sef al BNR: Romania trebuie sa invete ca beneficiile vin la comun cu un pret. Nu se poate sa ai mese gratuite

Economistul-sef al BNR: Romania trebuie sa invete ca beneficiile vin la comun cu un pret. Nu se poate sa ai mese gratuite

Economistul-sef al BNR: Romania trebuie sa invete ca beneficiile vin la comun cu un pret. Nu se poate sa ai mese gratuite
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    09 Dec 2011   •   11:59

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, spune ca deciziile care s-au luat aseara de liderii UE, care au convenit intarirea regulilor fiscale si aplicarea de sanctiuni tarilor care nu respecta criteriile de deficit bugetar si datorie publica vor avea un efect favorabil, deoarece sunt de natura sa disciplineze politicile macroeconomice.

"Al doilea lucru care inteleg ca s-a agreat este acela ca Fondul European de Stabilitate Financiara va fi gestionat in comun cu BCE, ceea ce inseamna ca BCE se poate concentra pe salvarea bancilor comerciale si mai putin pe salvarea guvernelor, cum ar fi fost cazul daca ar fi fost lasata singura. Asa, Fondul va fi gestionat de BCE, dar el va fi cel care va salva statele prin cumparari de obligatiuni", a declarat Lazea.

El a adaugat ca Romania trebuie sa spere la o rezolvare faborabila a problemelor din zona euro, pentru ca este legata organic de aceasta.

"Sa speram ca vor fi date raspunsuri si la celelalte intrebari pe care le pun pietele financiare, iar politicienii se vor pune inaintea evenimentelor si nu in spatele lor asa cum a fost cazul pana acum", a punctat Lazea.

Liderii europeni au mai convenit in cadrul summitului de la Bruxelles sa suplimenteze Fondul Monetar International cu 200 miliarde de euro, la aceasta suma urmand sa contribuie si Romania.

"Faptul ca Romania va contribui cu o catime din aceasta suma este un pret care trebuie platit. Trebuie sa ne obisnuim ca beneficiile vin la comun cu un pret. Nu se poate sa ai mese gratuite", afirma Lazea.

In ceea ce priveste tinta de aderare a Romaniei la euro, economistul-sef al BNR spune ca tehnic, este foarte greu ca termenul de 2015 sa fie respectat.

"Dar drumul spre euro este cel putin la fel de important ca si ajungerea in zona euro sau, dupa cum s-a vazut, existenta in zona euro", a adaugat Valentin Lazea.

Pactul fiscal care a fost convenit de liderii europeni a fost acceptat de cele 17 tari din zona euro, dar acesta este deschis si celorlalte state din UE. Romania, alaturi de alte cinci tari a aderat la acest pact. In afara lui au ramas Marea Britanie, care si-a folosit dreptul de veto pentru a bloca modificarea tratului european, alaturi de Ungaria, Cehia si Suedia, aceste ultime doua tari spunand totusi ca isi vor consulta Parlamentele pentru a vedea daca intra pana la urma in acest pact.






×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close