Antena 3 Economic Biz News Europa va fi lovită de o nouă CRIZĂ. "De data aceasta va dura cel puţin 10 ani"

Europa va fi lovită de o nouă CRIZĂ. "De data aceasta va dura cel puţin 10 ani"

de O.P.    |    12 Feb 2015   •   09:39
Europa va fi lovită de o nouă CRIZĂ. "De data aceasta va dura cel puţin 10 ani"

Europa s-ar putea confrunta cu stagnare economică şi dobânzi aproape de nivelul zero timp de cel puţin 10 ani, similar cu situaţia Japoniei din anii ’90, ceea ce va pune presiune pe veniturile băncilor şi va conduce la creşterea creditelor neperformante, potrivit unei analize a băncii Berenberg.

"Problemele sistemului bancar european sunt nerezolvate şi vor rămâne aşa până când vor fi tratate pierderile operaţiunilor de creditare. Europa se află în urma Japoniei cu 10-15 ani, traversând o recesiune a activelor la sfârşitul unui ciclu al datoriilor de 60-70 de ani", se arată într-un studiu realizat de Nick Anderson, James Chappell şi Eoin Mullany, analişti la banca germană Berenberg, relatează Bloomberg.

Problemele economice şi financiare ale Europei îşi au originea, ca şi în cazul Japoniei, în tendinţe demografice puternice, precum îmbătrânirea populaţiei şi creşterea populaţiei inactive în raport cu cea activă, potrivit studiului.

Politicile monetare relaxate din Europa ar putea continua în următorii 10-15 ani, cu rate scăzute ale dobânzilor şi o abundenţă de lichidităţi care afectează profitabilitatea şi calitatea activelor băncilor, în condiţiile în care instituţiile financiare trebuie să îşi restrângă în continuare portofoliile.

În plus, rezervele de capital al băncilor europene sunt în continuare slabe, chiar şi după evaluarea cuprinzătoare publicată de Banca Centrală Europeană în octombrie anul trecut.

Potrivit analiştilor Berenberg, dacă pierderile din împrumuturi înregistrate de băncile europene ar ajunge la nivelul celor din Japonia, atunci instituţiile financiare din Europa s-ar confrunta cu un deficit de capital cumulat de 1.290 de miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: criza economica

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close