Antena 3 CNN Economic Biz News Fara capital strain nu exista crestere economica in Romania in ultimii 20 de ani: In ‘90-92, scaderea a fost de 87%, cat in Marea Depresiune din America, iar in ‘97-99, de 14%, cat au cazut unele tari in timp de razboi, spune o voce din BNR

Fara capital strain nu exista crestere economica in Romania in ultimii 20 de ani: In ‘90-92, scaderea a fost de 87%, cat in Marea Depresiune din America, iar in ‘97-99, de 14%, cat au cazut unele tari in timp de razboi, spune o voce din BNR

Fara capital strain nu exista crestere economica in Romania in ultimii 20 de ani: In ‘90-92, scaderea a fost de 87%, cat in Marea Depresiune din America, iar in ‘97-99, de 14%, cat au cazut unele tari in timp de razboi, spune o voce din BNR
de Catalin Ciocan    |    25 Oct 2011   •   19:15
Romania nu a avut niciodata crestere economica fara ajutorul capitalului strain si de aceea este nevoie de existenta unui sistem de pensii private functional pentru a incuraja economisirea, spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.  

“Romania depinde foarte mult de capitalul extern. Noi nu suntem in stare sa crestem, daca ne uitam pe perioada  incepand din 1990 noi nu am avut niciodata crestere economica fara fonduri din afara. Intre ‘90-92, Romania a scazut cu 87%, o recesiune echivalenta cu cea din Marea Depresiune din Statele Unite (din anii’30 – n.red), iar intre  ‘93-96 desi nu a intrat capital strain, Romania a crescut printr-un artificiu care este de nerepetat”, a declarat azi Lucian Croitoru (foto), cu ocazia Forumului European de Pensii Private (FEPP), organizat la Bucuresti de APAPR si Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP)

Croitoru aminteste ca in acel moment s-a controlat rata de schimb, cu alte cuvinte s-au permis importuri subventionate pentru intreprinderi nerestructurate si in acelasi timp s-a controlat rata dobanzii, iar astfel s-au permis transferuri din sistemul bancar catre economia reala. Economia a crescut, dar cresterea nu a fost sustenabila.

“In ‘97-99 a urmat o cadere de 14% aproape cat a fost in unele tari in timp de razboi. Ulterior, cand au intrat capitaluri straine am crescut si noi. Daca nu avem economii interne depindem de exterior. Nu se pot crea economii interne peste noapte si acest sistem (al pensiilor private – n.red) ajuta Romania sa-si reduca dependenta de capitaluri straine”, a punctat Croitoru.  

El a adaugat ca sistemul de pensii private poate contribui la dezvoltatea pietei financiare prin crearea de cerere pentru titluri de stat si actiuni pe pietele primara si secundara.

“Este un rol important. Bineinteles, acum sistemul financiar este vinovat pentru orice in ochii publicului si politicienii accentueaza acest lucru, desi nu este corect. Noi economistii stim ca fara un sistem financiar care sa intermedieze rapid si cu eficienta cresterea economica nu are cum sa aiba loc”, spune Lucian Croitoru. 

Consilierul guvernatorului BNR s-a aratat impotriva inversarii reformelor in sistemul de pensii, dand exemplul Ungariei care a nationalizat anul trecut activele acumulate in Pilonul 2 de pensii, pentru a-si reduce stocul de datorie publica si a acoperi temporar unele reduceri de taxe.

“Asta implica si o problema in viitor pentru ei, deoarece datoria publica implicita creste cu valoarea actualizată a pensiilor viitoare ce urmau a fi platite contributorilor la Pilonul 2 de pensii. Acum si-au asumat sa le plateasca prin pilonul public, ceea ce inseamna ca pe termen lung se vor inrautati finantele publice in Ungaria”, a subliniat Croitoru.

Potrivit lui Croitoru, este importanta evitarea inversarii reformelor sistemelor de pensii, deoarece acest lucru are efecte adverse asupra sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice si transmite semnale negative investitorilor privati.

“Sistemul romanesc este mult ramas in urma, deoarece a inceput cu intarzieri de ani buni fata de celelalte tari, iar daca Guvernul vrea sa aiba in viitor cetateni cu pensii cu un replacement rate (raportul pensie/salariu inainte de pensionare – n.red)comparabil cu celelte tari trebuie sa puna piciorul pe acceleratie si sa psprijine in continuare acest sistem. Nu cred totusi ca Guvernul se va mai atinge de fondurile private de pensii”, a concluzionat consilierul guvernatorului BNR.

Guvernul roman inghetase in 2009 contributia catre fondurile de pensii private obligatorii la 2%, dupa care a inceput sa o creasca cu 0,5 puncte procentuale. Consilierul premierului Boc, Andreea Paul Vass, a spus azi, la randul ei, ca Guvernul va respecta calendarul actual si va mari anul viitor contributia la 3,5%. Reprezentatii administratorilor de pensii private spun insa ca ar fi nevoie de o modificare mai accelerata cu 1 punct procentual pe an.

Fondurile de pensii private romanesti administreaza active de 1,5 miliarde de euro pentru 5,6 milioane de participanti. De la lansarea in mai 2008 si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii au avut un randament mediu anualizat de 12,% fata de o inflatie medie anuala de 5,3%.
 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close