Antena 3 CNN Economic Biz News Grecia a ajuns din nou cu cuţitul la os. UE a decis să amâne împrumutul de 130 de miliarde de euro

Grecia a ajuns din nou cu cuţitul la os. UE a decis să amâne împrumutul de 130 de miliarde de euro

Grecia a ajuns din nou cu cuţitul la os. UE a decis să amâne împrumutul de 130 de miliarde de euro
de O.P.    |    10 Feb 2012   •   06:20

Miniştrii de finanţe ai zonei euro au decis să amâne împrumutul în valoare de 130 de miliarde de euro. Nemulţumiţi de progresele elenilor, membrii eurogrupului au impus noi condiţii guvernului de la Atena.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului: "În pofida unor progrese importante realizate în aceste zile, nu am avut pe masa toate elementele necesare pentru a lua decizii".

Este anunţul care măreşte şi mai mult presiunea de pe umerii oficialilor eleni. Joi seară târziu, preşedintele eurogrupului Jean Claude Juncker a declarat că Grecia nu va primi cele 130 de miliarde de euro dacă până miercuri nu vor îndeplini următoarele condiţii:aprobarea planului de austeritate convenit cu Fondul Monetar şi Uniunea Europeană, creşterea cu 325 de milioane de euro a bugetului de anul acesta şi promisiunea implementării măsurilor economice şi după alegerile din aprilie.

Cu o coaliţie de guvernământ tot mai divizată şi sub presiunea constantă a sindacatelor care au anunţat pentru astăzi o grevă de 48 de ore, Greciei îi va fi foarte greu să îndeplinescă cerinţele europenilor.

Asta cu atât mai mult cu cât pe lângă cele 130 de miliarde de euro, guvernul de la Atena speră sa obţina  o reducere de 100 de miliarde a datoriei sale către bănci. 

Acest plan de este esenţial, pentru ca Grecia să evite un faliment pe 20 martie, data la care ţara trebuie sa ramburseze o parte importantă a împrumuturilor contractate.



×
Subiecte în articol: Grecia faliment grecia zona euro FMI
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close