Antena 3 CNN Economic Biz News Grecia se vinde pe piaţa americană pentru a atrage investitori care să o scape de datorii

Grecia se vinde pe piaţa americană pentru a atrage investitori care să o scape de datorii

Grecia se vinde pe piaţa americană pentru a atrage investitori care să o scape de datorii
Sursa foto: grecia
06 Apr 2010   •   22:13

Grecia va emite în Statele Unite o serie de obligaţiuni în valoare de câteva miliarde de dolari pentru a vâna investitori americani. Astfel, Grecia se va vinde ca o piaţă în dezvoltare din cauza datoriilor acumultate în statele europene. Emisiunea va fi intermediată de Morgan Stanley, după ce tentativa Goldman Sachs de a vinde obligaţiuni greceşti către Statele Unite şi Asia a eşuat. George Papaconstantinou, ministrul de Finanţe al Greciei, va începe un "turneu" în acest sens pe 20 aprilie, dar nu va vizita şi Asia, precum plănuise, scrie Financial Times ( FT ).

Grecia are nevoie de un împrumut în valoare de 5-10 miliarde de dolari de la investitorii americani care să o ajute să-şi achite o parte din datorii şi dobânzile aferente creditelor. Acţiunea este prima de acest tip desfăşurată de Grecia în ultimii doi ani pe teritoriul american.

Atena se îndreaptă voit către investitorii americani în căutare de pieţe în curs de dezvoltare, care finanţează numai datorii care le vor aduce profit pe viitor, pentru că cererea de pe piaţa europeană e în scădere.
"Grecia vrea să îşi diversifice baza de investitori prin această emisiune, ceea ce presupune atragerea investitorilor ce se orientează către pieţe emergente, precum şi a altor tipuri de investitori", a declarat un oficial citat de FT.

Cererea de obligaţiuni era estimată în ianuarie la aproape 25 de miliarde de dolari, iar la sfârşitul lunii martie se apreciase cu nu mai puţin de 6 miliarde.

Cum randamentele obligaţiunilor greceşti sunt mult mai mari decât ale altor state în curs de dezvoltare precum Brazilia, Mexic sau Polonia, şi aproape egale cu cele din Ungaria, salvată de FMI la finele anului trecut, analiştii cred că acţiunea Greciei are şanse de succes.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: datorii SUA
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close