Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul minte când vine vorba de situaţia economică a ţării

Guvernul minte când vine vorba de situaţia economică a ţării

Guvernul minte când vine vorba de situaţia economică a ţării
Sursa foto: guvern
25 Mar 2010   •   19:47

Guvernul minte frumos şi dincolo de graniţe în faţa autoritatilor la Bruxelles când vine vorba de situaţia economică a ţării. Raportul despre evoluţia economiei româneşti în 2010 a ajuns cosmetizat pe masa Comisiei Europene, iar aceasta a atras atenţia, în mod oficial, că Executivul român nu a prezentat suficiente măsuri pentru încadrarea în obiectivele fiscale din 2011 şi 2012. In plus, a subliniat forul european, mai multe ţinte incluse în Programul de Convergenţă al României sunt nerealiste.

Comisia Europeană atrage atenţia că ţintele guvernului privind şomajul, inflaţia şi deficitul bugetar pentru 2010 sunt mai degrabă nerealiste. Scăderea ratei şomajului la 7,7% în acest an, anticipată de guvern, are şanse minime de reuşită, din cauza că relansarea economică se află abia la început, avertizează Comisia Europeană.

Este posibil ca România să aibă anul acesta un deficit bugetar mai mare de 5,9% din PIB, aşa cum s-a angajat faţă de FMI. În plus, Guvernul nu a prezentat măsurile prin care va reuşi să reducă deficitul bugetar la sub 3% din PIB, în 2012, avertizează forul comunitar.

"Deficitul pentru 2010 ar putea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ţinând cont că unele dintre măsurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social şi politic", se arată într-un document care conţine comentariile Comisiei asupra Programului de Convergenţă al României.

Programul trimis la Bruxelles nu include scenariul de risc prezentat în varitanta iniţială, scrie Gândul. Astfel, tabelul în care se preciza că şomajul ar putea depăşi 9%, faţă de 7,3% nu se mai găseşte în raport.

Premierul spune că precizările din Planul de Convervenţă se bazează pe negocierile şi aprobările pe care le-a avut împreună cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială.

Antena3

×
Subiecte în articol: guvern granite România
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close