Antena 3 CNN Economic Biz News Iancu: Tăriceanu a modificat legea redevenţelor pentru a înlesni trecerea la acordul de exploatare cu Sterling

Iancu: Tăriceanu a modificat legea redevenţelor pentru a înlesni trecerea la acordul de exploatare cu Sterling

Iancu: Tăriceanu a modificat legea redevenţelor pentru a înlesni trecerea la acordul de exploatare cu Sterling
Sursa foto: sterling
18 Mar 2009   •   17:17

O dezbaterea din Parlament, legată de modificarea legii privind redevenţa petrolieră, s-a transformat într-o dispută legată de contractul Sterling. Şeful comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, deputatul Iulian Iancu, a acuzat guvernul Tăriceanu că a modificat legea redevenţelor tocmai pentru a înlesni executivului să emită Hotărîrea de Guvern de la sfîrşitul anului trecut, hotărîre care a transformat acordul Sterling într-unul de exploatare şi prin care statul a renunţat la participaţia sa în proiect.

Iulian Iancu susţine că înainte ca Guvernul Tăriceanu să emită Ordonanţa de Urgenţă 101, legea petrolului nu dădea voie autorităţilor să modifice sau să completeze un acord petrolier încheiat cu o anumită firmă.

?Adică au scos ceea ce era obligatoriu de analizat prin legea petrolului şi au introdus libera negociere?, spune Iancu.
În acelaşi ton, şeful ANRM, Gelu Mărăcineanu, crede că cele două articole din lege ar trebui abrogate. Şedul ANRM mai spune că Sterling nu a avut niciodată acord de mediu pentru investiţiile pe care le-a făcut pînă acum în cele două perimetre din Marea Neagră.


?Informaţii oficiale referitoare la compania Streling nu există. Compania nu este atestată să execute operaţiuni petroliere şi din acest motiv aceste informaţii nu sunt la ANRM?, spune Mărăcineanu. Deputaţii opoziţiei au susţinut că legea 101 din 2002 nu are legătură cu afacerea Sterling, ci cu redevenţele miniere şi petroliere.
?Ordonanţa 101 nu modifică decît redevenţele miniere şi redevenţele petroliere. Modificare contractului iniţial s-a făcut în baza ordonanţei 47 din 2002 şi în niciun caz în urma ordonanţei 101 din 2007?, spune Diana Tuşa, deputat PNL.

La finalul şedinţei, deputaţii au decis să înfiinţeze o subcomisie de anchetă care să analizeze contractul încheiat la sfîrşitul anului trecut cu firma Sterling. Între timp, Sterling a decis să renunţe la 67% din proiect în favoarea britanicilor de la Melrose Resources. În urma tranzacţiei , Sterling a primit 12 milioane de euro şi promisiunea noii companii de a învesti peste 60 de milioane de euro în Insula Şerpilor.

Antena3

×
Subiecte în articol: iulian iancu
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close