Antena 3 CNN Economic Biz News IIF: Falimentul Greciei ar cauza pagube de 1.000 miliarde euro în zona euro

IIF: Falimentul Greciei ar cauza pagube de 1.000 miliarde euro în zona euro

IIF: Falimentul Greciei ar cauza pagube de 1.000 miliarde euro în zona euro
Sursa foto: Foto: commercial-gate.com
06 Mar 2012   •   11:34

Un "default dezordonat" al Greciei ar impune ajutor extern pentru Spania şi Italia şi ar cauza pagube de peste 1.000 miliarde euro la nivelul zonei euro, avertizează un document redactat de Institute of International Finance, citat de Reuters.
   
"Există ramificaţii foarte importante şi păguboase care ar rezulta dintr-un default (incapacitate de plată - n.r.) dezordonat pe datoria de stat a Greciei. Toate aceste consecinţe sunt dificil de evaluat cu rigurozitate, însă este greu de prevăzut o daună mai mică de 1.000 miliarde euro", se spune în documentul obţinut de Reuters de la o sursă din piaţă.
   
Documentul, datat 18 februarie, este marcat drept confidenţial, notează Reuters.
  
Institute of International Finance (IIF) reprezintă deţinătorii privaţi de obligaţiuni ale statului elen în negocierile cu Grecia privind reducerea datoriei de stat.
   
IIF a cerut creditorilor privaţi să se înscrie până joi la conversia de obligaţiuni menită să reducă datoria de stat a Greciei cu peste 100 miliarde euro, la aproximativ 120% din PIB până în 2016, de la 160% din PIB în prezent.
   
Dacă deţinătorii de obligaţiuni nu vor participa în număr suficient de mare la schemă, Banca Centrală Europeană (BCE) va înregistra pierderi substanţiale, notează documentul IIF, care estimează expunerea instituţiei pe Grecia la 177 miliarde euro.
   
Irlanda şi Portugalia vor avea nevoie de noi ajutoare externe, de 380 miliarde euro pentru următorii cinci ani, pentru a fi izolate de consecinţele falimentului Greciei, estimează organizaţia.
   
Totodată, Spania şi Italia vor necesita sprijin internaţional de 350 miliarde euro, potrivit documentului citat, iar băncile europene vor avea nevoie de recapitalizări masive, care ar putea depăşi 160 miliarde euro.
  
Institute of International Finance este cel mai mare grup de lobby al industriei financiare,


×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close