Antena 3 CNN Economic Biz News Împrumutul de la FMI, pe înţelesul tuturor

Împrumutul de la FMI, pe înţelesul tuturor

Împrumutul de la FMI, pe înţelesul tuturor
Sursa foto: fmi
10 Mar 2009   •   16:47

România cere ajutor financiar Uniunii Europene, împrumut condiţionat şi de un acord cu Fondul Monetar Internaţional, cu care ţara noastră a mai avut de furcă în trecut. O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, se va afla în România între 11 şi 25 martie pentru a evalua resursele necesare ca România să treacă de criză cu bine, precum şi termenii în care FMI ar putea acorda ajutor financiar şi suport tehnic ţării noastre, arată un comunicat al Fondului. Suma totală a împrumutului se ridică la 19 miliarde de euro, iar o parte din bani va veni de la FMI. Aceştia vor alimenta rezerva valutară a ţării.

De ce FMI? Pentru că Uniunea Europeană nu dispune de mecanismele necesare pentru a verifica destinaţia acestor bani şi modul în care sunt folosiţi. UE alocă aceste fonduri sub formă de împrumut pentru ca statele afectate de criză să resimtă cât mai puţin efectele negative ale acesteia.

Pe modelul Ungariei, României i se vor impune restricţii la nivel macroeconomic, legate de politica fiscală, gestionarea cheltuielilor bugetare sau de politica monetară. Ne-am putea confrunta cu îngheţarea salariilor bugetarilor şi pensiilor, precum şi cu majorări de taxe şi impozite. Totul pentru ca balanţa de plăţi să se echilibreze.

Prin creditele pe care le acordă, FMI contribuie la scurtarea duratei şi la reducerea gradului de dezechilibru al balanţei de plăţi.

În acest scop, se va aplica o politică de austeritate, adică statul va încerca prin orice mijloace să atragă bani mai mulţi la buget şi să taie din cheltuieli.

O rezervă valutară mai mare ar putea conduce la o depreciere a monedei europene, prin urmare o întărire a leului. Un leu puternic poate atrage investiţii, oamenii de afaceri având încredere să pună bazele unui business pe teritoriul României. Un leu puternic contribuie şi la scăderea dobânzilor bancare. Băncile vor avea la dispoziţie o cantitate mai mare de monedă europeană pe care să o împrumute, prin urmare euro nu va mai fi aşa de rar, iar oferta se va apropia de cerere. Deci preţul plătit de client pentru a accesa aceşti bani s-ar putea apropia de cel de echilibru.

Creditele mai ieftine sprijină sectorul privat, care poate recurge la finanţare din partea băncilor şi îşi poate achita o parte din datoria externă.

FMI va acorda României şi consultanţă în domeniul financiar, pentru ca fondurile să fie cât mai bine gestionate, iar avantajele multiple.

Cu aceeaşi necesitate de finanţare s-a confruntat şi Ungaria, care a apelat la un împrumut de 6,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în noiembrie.

Prima tranşă din împrumut s-a ridicat la 2 miliarde de euro şi a fost condiţionată de un deficit bugetar de 2,6% din PIB. Pentru aceasta, Ungaria a trebuit să adopte diferite măsuri fiscale pentru a determina o scădere a cheltuielilor bugetare şi o creştere a veniturilor.

Fondul Monetar Internaţional este o organizaţie internaţională, cu 185 de state membre, constituită printr-un tratat internaţional în anul 1945. FMI are ca principal obiectiv promovarea unei economii mondiale sănătoase. Fondul monitorizează acţiunile şi politicile economice şi financiare din ţările membre, precum şi la nivel global, acordă asistenţă tehnică şi asigură creditarea ţărilor membre cu dezechilibre în balanţa de plăţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI România imprumut de la fmi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close