Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: Dacă nu suntem în stare să terminăm o autostradă, cât de uşor este să intrăm în zona euro?

Isărescu: Dacă nu suntem în stare să terminăm o autostradă, cât de uşor este să intrăm în zona euro?

Isărescu: Dacă nu suntem în stare să terminăm o autostradă, cât de uşor este să intrăm în zona euro?
Sursa foto: mugur isarescu
26 Feb 2009   •   05:40

Guvernatorul BNR a atras atenţia că dacă România nu este în stare să construiască autostrăzi, atunci îi va fi greu să adere la un "club cu reguli stricte" şi a amintit de discuţiile despre vulnerabilitatea zonei euro, în lipsa politicii fiscale unitare..
Isărescu a declarat miercuri, în faţa a peste 600 de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universităţii ?Babeş-Bolyai? din Cluj, că la nivel mondial există discuţii care se referă tot mai des la vulnerabilitatea zonei euro.
"Când intri într-un club, înainte de a intra în acel club trebuie să respecţi regulile clubului. Noi vorbim acum de lărgirea zonei euro, dar pe plan mondial se vorbeşte şi de dezintegrarea zonei euro pentru că sunt tensiuni suficiente care apar", a afirmat guvernatorul BNR, citat de Newsin.
Isărescu a amintit de economistul Milton Friedman, care nu dădea mari şanse de stabilitate zonei euro, din cauză că nu avea o politică fiscală unitară, şi a dat exemplu faptul că nu există între ţările UE care au aderat la euro nici măcar un impozit comun, deoarece statele nu au fost de acord.
"Nu există o singură taxă unitară, una singură. Şi când s-a făcut propunerea de a introduce un impozit european ştiţi ce reacţie a fost. Ţările au renunţat la un simbol al suveranităţii, care este moneda naţională, dar nu renunţă la un singur impozit", a explicat guvernatorul BNR, amintind că această lipsă de politică fiscală unitară este o vulnerabilitate.
Mugur Isărescu a spus că aderarea României la zona euro ar fi un lucru bun, dar a subliniat că statul trebuie să respecte anumite reguli economice.
"Este bine să intrăm în acest grup de protecţie, dar înainte de a vorbi de acest grup de protecţie trebuie să ştim dacă putem să îndeplinim condiţiile: să avem un deficit bugetar mic, să fie inflaţia jos. Când e să le punem în practică, e mai greu. Cu alte cuvinte, o construcţie monetară este la fel de dificilă dacă nu poate mai dificilă ? construcţia monetară bazată şi pe construcţii fiscale ? precum construcţia unei autostrăzi. Dacă nu suntem în stare să terminăm o autostradă, cât de uşor ne este nouă să intrăm în zona euro cu cuvinte goale? Nu de cuvinte este nevoie, ci de fapte", a spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României a mai atras atenţia şi asupra faptului că nu există doar avantaje în contextul aderării la zona euro, fiind vorba şi de scumpirea alimentelor, fenomen care a determinat ţări precum Italia şi Grecia să ia în considerare ieşirea din această zonă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu moneda euro
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close