Antena 3 CNN Economic Biz News Italia s-a chinuit "mai mult decât Grecia" să-şi ascundă situaţia finanţelor publice

Italia s-a chinuit "mai mult decât Grecia" să-şi ascundă situaţia finanţelor publice

Italia s-a chinuit "mai mult decât Grecia" să-şi ascundă situaţia finanţelor publice
Sursa foto: grecia
24 Feb 2010   •   13:22

Vicepremierul elen, Theodoros Pangalos, susţine că Italia a făcut eforturi mai mari decât Grecia pentru a ascunde situaţia reală a finanţelor publice, cu scopul de a intra în zona euro, transmite Reuters.

Liderii Uniunii Europene au solicitat autorităţilor de la Atena să clarifice dacă s-au implicat în tranzacţii cu produse derivate cu bănci de investiţii americane, operaţiuni care ar fi putut ascunde amploarea datoriilor şi deficitului bugetar înainte de adoptarea euro.

"Pur şi simplu rezervi anumite sume de bani pentru următorul an, aşa cum a făcut toată lumea. Grecia a recurs la astfel de operaţiuni într-o măsură mai mică decât Italia, de exemplu", a spus Pangalos pentru postul de radio BBC World.

Autorităţile din Grecia sunt presate de liderii UE şi de pieţe să micşoreze deficitul şi datoriile. Grecia trebuie să dovedească Comisiei Europene până la mijlocul lunii martie că poate atinge obiectivele ambiţioase scrise în programul de redresare a finanţelor.

Un oficial din cadrul Ministerului german de Finanţe spunea marţi că Grecia trebuie să-şi rezolve singură problemele şi că statul nu se poate aştepta la ajutorul Uniunii Europene sau al Germaniei.

Pangalos a adus critici atitudinii Berlinului faţă de criza elenă, spunând că Atena nu a primit niciodată compensaţii pentru impactul pe care l-a avut asupra economiei ocupaţia nazistă în Al Doilea Război Mondial.

"Au luat aurul grecesc din banca centrală, au luat banii şi nu au dat nimic înapoi. E o problemă care va trebui rezolvată cândva. Nu spun că trebuie să returneze banii, însă pot măcar să mulţumească", a menţionat acesta.

Politicienii greci s-au declarat scandalizaţi de tonul cu care presa germană tratează criza grecească.

Oficialul elen spune că problemele din Grecia nu s-ar fi accentuat dacă UE ar fi avut o conducere puternică.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: finante
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close