Antena 3 CNN Economic Biz News Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti: România nu-şi revine sustenabil dacă majorează taxele

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti: România nu-şi revine sustenabil dacă majorează taxele

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti: România nu-şi revine sustenabil dacă majorează taxele
30 Iun 2010   •   15:41

România nu poate avea o revenire economică sustenabilă majorând taxele, iar pe termen lung e necesară îmbunătăţirea infrastructurii, spune ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, citat de Mediafax.

"Înţeleg că lipsa banilor este cea mai importantă problemă a Guvernului acum. Pe termen lung, România trebuie să decidă dacă îşi va îmbunătăţi infrastructura. Asta trebuie să faceţi. Nu puteţi avea o revenire economică sustenabilă crescând taxele. Nu aşa cresc economiile", a declarat Gitenstein în cadrul unei conferinţe.

Acesta mai spune că România dispune de resurse "incredibile", este o ţară frumoasă şi, în cazul în care ar dispune şi de o infrastructură potrivită, ar atrage numeroşi turişti.

"Mulţi europeni vor să vină în România, dar nu au cum să conducă. Dacă nu pot veni cu maşina nu vor veni. Dacă nu aveţi venituri la buget din taxe, convingeţi companiile să participe la investiţii în infrastructură aşa cum facem în Statele Unite", spune Gitenstein.

Pe lângă de infrastructura fizică România are o problemă legată şi de infastractura juridică, motiv pentru care mediul de afaceri este afectat.

"În fiecare zi ascult timp de 2-3 ore plângerile companiilor afectate de decizii opace, iraţionale, de corupţie, de sistemul juridic care este netransparent. Cu toate acestea în fiecare zi auzim de companii americane care vor să investească în România, în ciuda deciziilor Guvernului. Este nevoie de curaj şi de voinţă politică pentru a schimba lucrurile. Nu e foarte greu să schimbi legi, să îmbunătăţeşti administraţia. Dacă nu creşteţi sectorul privat această ţară nu va avea un viitor prea bun", spune oficialul american.

Gitenstein mai spune că România are probleme şi cu tinerii care îşi doresc, tot mai mult, să plece din ţară.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: SUA mark gitenstein
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close