Antena 3 CNN Economic Biz News Mark Gitenstein, despre sistemul de achiziţii publice. "Dacă românii nu cred în el, de ce ar face-o investitorii americani?"

Mark Gitenstein, despre sistemul de achiziţii publice. "Dacă românii nu cred în el, de ce ar face-o investitorii americani?"

Mark Gitenstein, despre sistemul de achiziţii publice. "Dacă românii nu cred în el, de ce ar face-o investitorii americani?"
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Apr 2012   •   11:26
Lipsa de transparenţă a sistemului de achiziţii publice îi împiedică pe investitorii americani să vină România, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Mai mult de 90% dintre români consideră că sistemul de achiziţii este corupt, a mai precizat diplomatul american.

„Dorim să vedem mai mulţi investitori americani în România, dar dacă 90% dintre români nu cred în sistemul de achiziţii publice, de ce ar face-o investitorii americani?", a spus ambasadorul SUA la Bucureşti, citat de Agerpres.

Diplomatul a mai precizat că toate achiziţiile publice ar trebui să fie realizate într-un sistem electronic transparent, un standard greu de atins pentru România, dar necesar.

“Competiţia corectă şi transparentă în achiziţiile publice este esenţială, prin urmare caietele publice pentru aceste achiziţii trebuie pregătite astfel încât să se asigure o competiţie liberă, nedeformată, pentru ca entităţile care fac achiziţiile să obţină cele mai bune oferte pentru banii contribuabililor. Este vital ca licitaţiile pentru achiziţiile publice să fie neutre din punct de vedere tehnologic, astfel încât furnizorii de tehnologie de ultimă oră să poată concura corect cu cei cu care s-au încheiat anterior contractele atunci când prezintă oferta pentru achiziţii publice”, a spus Gitenstein.

Oficialul american consideră că toate ministerele ar trebui să realizeze achiziţii publice în sistem electronic.

“Toate ministerele trebuie să realizeze achiziţii publice într-un sistem transparent. Aştept cu nerăbdare extinderea sistemului electronic de achiziţii publice dincolo de faza de documentaţie aferentă ofertei. Făcând public şi modul în care sunt aplicate contractele de achiziţie se va asigura transparenţa deplină, de la faza de ofertă, până la cea de aplicare a prevederilor contractului. Odată extins şi îmbunătăţit sistemul electronic de achiziţii publice, este, de asemenea, important ca toate entităţile care efectuează aceste achiziţii, inclusiv companiile de stat, autorităţile centrale şi locale şi beneficiarii fondurilor structurale, să îl utilizeze la întregul său potenţial în efectuarea de achiziţii. Încurajez toate entităţile publice să continue consultările deschise cu reprezentanţii companiilor şi ai organizaţiilor de afaceri”, a mai precizat Gitenstein.



 


 


 

×
Subiecte în articol: mark gitenstein coruptie
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close