Antena 3 CNN Economic Biz News Miniştrii de Finanţe din zona euro impun Greciei penalităţi dacă nu respectă recomandările bugetare

Miniştrii de Finanţe din zona euro impun Greciei penalităţi dacă nu respectă recomandările bugetare

Miniştrii de Finanţe din zona euro impun Greciei penalităţi dacă nu respectă recomandările bugetare
Sursa foto: finante
19 Ian 2010   •   17:30

Miniştrii de Finanţe din zona euro sunt pregătiţi să impună Greciei penalităţi, care pot merge până la amenzi, dacă statul elen ignoră recomandările privind o politică bugetară mai strictă, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Grecia, cu un deficit bugetar de 12,7% în 2009, depăşind limita maximă de 3% acceptată în Uniunea Europeană (UE), ar putea deveni primul stat comunitar penalizat în 2010.

Sancţiunile ar fi ultimul pas al procedurii de deficit excesiv, declanşată în cazul ţărilor care depăşesc pragul de deficit bugetar. Procedura de deficit excesiv este considerată "arma nucleară" din asenalul de politici ale UE.

Miniştrii de Finanţe din zona euro sunt nemulţumiţi că autorităţile de la Atena au indus în eroare deliberat, pe o perioadă de mai mulţi ani, Uniunea Europeană legat de deficitul bugetar.

Membrii Eurogroup, organizaţie care reuneşte şefii finanţelor statelor din zona euro, sunt conştienţi de riscul că o astfel de decizie ar putea înrăutăţi situaţia financiară a ţării, fără să rezolve problemele majore cu care se confruntă statul.

Comisia Europeană va pregăti, în câteva săptămâni, recomandări pentru Grecia legate de aducerea deficitului sub nivelul acceptat în Uniune şi va stabili un termen limită pentru aceasta. Recomandările vor fi susţinute şi de minştrii din zona euro la reuniunea care va avea loc în februarie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: finante
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close