Antena 3 CNN Economic Biz News Nou minim istoric pentru rata dobânzii de politică monetară. BNR "încurajează" creditarea. Va fi populaţia afectată de această reducere?

Nou minim istoric pentru rata dobânzii de politică monetară. BNR "încurajează" creditarea. Va fi populaţia afectată de această reducere?

Nou minim istoric pentru rata dobânzii de politică monetară. BNR "încurajează" creditarea. Va fi populaţia afectată de această reducere?
Sursa foto: Foto: bankaccountsguide.net
29 Mar 2012   •   12:14

BNR a redus joi cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobânzii de politică monetară, de la 5,5% la 5,25% pe an. Acest procentaj reprezintă un nou minim istoric. Analiştii se aşteptau la această reducere.

De la începutul acestui an, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale.

"CA al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Analiştii financiari bancari se aşteptau la măsura de reducere a ratei dobânzii, ca urmare a scăderii inflaţiei.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) estimează că, la finalul anului 2012, dobânda de politică monetară va ajunge la 5%.

Va fi populaţia afectată de reducerea ratei dobânzii?

Analiştii sunt de părere că reducerea ratei dobânzii de politică monetară nu va afecta în nici un fel dobânzile practicate de bănci la creditele contractate de populaţie şi firme.

Motivul invocat de specialişti pentru această situaţie este faptul că reducerea ratei de politică monetară nu va îmbunătăţi lichiditatea din sistem.

Mugur Isărescu va face declaraţii pe această temă la ora 15.30, la sediul BNR. Antena 3 va transmite declaraţiile acestuia.




×
Subiecte în articol: BNR dobanda de politica monetara
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close