Antena 3 CNN Economic Biz News Patriciu, împotriva împrumutului FMI: Banii vor fi luaţi cu japca de la contribuabili

Patriciu, împotriva împrumutului FMI: Banii vor fi luaţi cu japca de la contribuabili

Patriciu, împotriva împrumutului FMI: Banii vor fi luaţi cu japca de la contribuabili
Sursa foto: dinu patriciu
04 Mai 2009   •   18:18

?Sunt împotriva împrumutului FMI şi îi vom trăi efectele?, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu, pentru Evenimentul Zilei.

?Creditul va fi plătit scump, se va reflecta în nivelul de trai?, spune Patriciu.

Potrivit omului de afaceri, există două mari filosofii de abordare a crizei: ?una de tip american, de stimulare a economiei prin creşterea consumului, şi cea de-a doua, care încearcă să păstreze echilibrele macroeconomice?.

În criză, trebuie să acceptăm dezechilibrele temporare. ?Nu-i un păcat să ai un deficit de peste 10% dacă îl poţi finanţa. El s-ar putea finanţa fără împrumuturi înrobitoare de la FMI şi fără condiţionări care se pot dovedi un pat al lui Procust, ce ne împiedică să ne dezvoltăm?, spune omul de afaceri.

Banii pentru a acoperi împrumutul FMI vor fi strânşi ?cu japca de la contribuabil?.

Pentru a scăpa de criză ar trebui ?să avem o taxă unică de 10%, TVA de 15%, ar trebui să echilibrăm bugetul prin reducerea cheltuielilor cu administraţia. Când ai peste 35% din produsul intern brut real neimpozitat, ai resurse să-ţi acoperi necesităţile. Dacă ar fi stabilă politic şi şi-ar crea o altă imagine, România ar putea fi o ţară cu rezerve neconsumate extraordinare?, spune Dinu Patriciu.

Cum să scape România de criză? ?România ar fi avut nevoie de o comisie monetară care înseamnă o paritate fixă a monedei locale faţă de moneda de rezervă şi emisiune de monedă doar în măsura existenţei rezervelor. Acest sistem ar fi trebuit aplicat de ţări europene în tranziţie, inclusiv de România, pentru a elimina una dintre variabilele ecuaţiilor pe care le au de rezolvat oamenii de afaceri, riscul valutar?.

Patriciu se declară sceptic în ceea ce priveşte viitorul monedei euro, în raport cu dolarul, ?dar şi cu preţul materiilor prime care se stabileşte în dolari. Oricum, cursul de schimb nu va putea fi susţinut. Probabil în a doua jumătate a anului vom avea 4,7 sau 4,8 lei pe un euro?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dinu Patriciu imprumut FMI
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close