Antena 3 CNN Economic Biz News Petrolul câştigat la Haga, concesionat de fostul Guvern. Patriciu în spatele afacerii?

Petrolul câştigat la Haga, concesionat de fostul Guvern. Patriciu în spatele afacerii?

Petrolul câştigat la Haga, concesionat de fostul Guvern. Patriciu în spatele afacerii?
Sursa foto: insula serpilor
04 Feb 2009   •   14:35

România a câştigat la Haga aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol, care pot fi exploatate din cei 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental. Potrivit Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), companiile care vor exploata aceste resurse vor fi alese prin licitaţie internaţională. Nume mari din lumea companiilor exploatatoare s-au arătat deja interesate de posibilitatea concesionării acestor perimetre. Printre acestea, Exxon, BP, Shell sau Total, dar şi compania de stat, Romgaz sau grupul Petrom. Nume mari, care vor plăti un preţ pe măsură. Cu toate acestea, aspiraţiile ?greilor? ar putea fi în zadar.
Potrivit unei hotărâri de guvern, adoptată în şedinţa din 12 noiembrie 2008, a cabinetului Tăriceanu, perimetrele XIII Pelican si XV Midia, situate în zona disputată la Haga, sunt concesionate firmei canadiene Sterling Resourcess Ltd prin Midia Resources, o firmă cu un capital de 200 de lei, fără angajaţi, cu o cifră de afaceri nulă în 2007. Sucursala Sterling Resouces Bucureşti a fost radiată. ultima înregistrare în Regisrul Comerţului figurând din 19 ianuarie 2009.
Pe site-ul guvernului, pe ordinea de zi a şedinţei din 12 noiembrie 2008 se regăseşte la Hotărâri, punctul 4, hotărârea privind semnarea unui act adiţional la ?Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între ANRM şi Sterling Resources Ltd? (H.G. 1446).
Interesant este faptul că Sterling a încheiat un parteneriat cu Rompetrol, pentru analiza datelor geologico-tehnice. Cum Rompetrol a fost controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, acesta vânzând apoi pachetul majoritar grupului KazMunaiGaz din Kazahstan, iar între fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, şi Dinu Patriciu există o prietenie trainică, este de văzut în ce măsură omul de afaceri se află în spatele acestei concesionări.
Anexele acestei hotărâri sunt clasificate, iar reprezentanţii fostei guvernări au refuzat să comenteze subiectul.?Nu sunt la curent cu detaliile. Puteţi cere informaţii actualei guvernări.? a spus fostul premier.

Ulterior, un comunicat emis de Partidul Naţional Liberal, citat de Mediafax, arată ca iniţiatorul acestui contract a fost de fapt guvernul Stolojan, în 1992. "Concesionarea a fost acordată de Guvernul Stolojan în anul 1992 şi a fost prelungită, succesiv, de toate Guvernele României. HG din 12 noiembrie 2008 nu a acordat drepturi în plus companiei în cauză şi nici nu a modificat conţinutul contractului de concesiune realizat de Guvernul Stolojan", se arată.
De pe site-ul companiei aflăm că în 2006, Streling Resourcess Ltd. a încheiat o tranzacţie cu firma Talisman Energy Ltd., în urmă căreia a intrat în posesia blocurilor XIII Pelican şi XV Midia. În 2007, Sterling şi ANRM au semnat un acord pentru modificarea înţelegerii iniţiale, Exploration and Production Sharing Agreement (EPSA) şi concesionarea celor două perimetre. În noiembrie 2008, Guvernul României a ratificat modificările la cel de-al 11-lea amendament al EPSA, în ceea ce priveşte blocurile XIII Pelican şi XV Midia.
?Acordul oferă un control mai mare operatorului, şi reduce amestecul direct al guvernului, fără a interefra cu legislaţia română şi europeană? se arată pe site-ul companiei.
Potrivit aceluiaşi site, la scurt timp după semnarea actului adiţional, firma Sterling Resourcess a semnat un contract cu compania britanică Merlose Resources pentru exploatarea în comun a celor două perimetre. Merlose Resourcess va plăti 24 milioane de dolari, în două tranşe egale, pentru o participaţie de 32,5% din blocurile petroliere Pelican XIII şi Midia XV.
Citiţi comunicatul Sterling Resourcess Ldt. (pdf)
Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia va fi de 30 ani de la aplicarea contractului, iar la reluarea operaţiunilor petroliere explorarea va continua pentru cinci ani, se arată în nota de fundamentare a HG privind actul adiţional la contractul dintre ANRM şi Sterling, citată de Mediafax.
Perioada acordului va fi împărţită în două faze, una obligatorie de trei ani şi una opţională de doi ani. Sterling Resourcess va avea dreptul să extindă perioada de explorare cu două perioade adiţionale de cel mult trei ani fiecare, cu condiţia de a-şi fi îndeplinit obligaţiile prevăzute în fazele anterioare.
Iulian Iancu, Şeful Comisiei pentru Industrie, din Camera Deputaţilor, a declarat miercuri că hotărârea guvernului din noiembrie ridică semne de întrebare.?În urma acestui contract, firma are drept de exploatare 100%, statului român revenindu-i numai o redevenţă conformă cu legea petrolului.Se pune întrebarea dacă statul român şi-ar fi păstrat dreptul de preluare a producţiei, şi s-ar fi format o societate mixtă Romgaz-Sterling Resourcess Ltd, dacă ar fi fost mai avantajat.? a declarat Iancu. Mai mult, potrivit acestuia, este surprinzător faptului că în hotărârea de guvern lipseşte semnătura Ministrului Justiţiei, apărând doar cea a şefului cancelariei, Dorin Marian.
Iancu a declarat că împrejurările în care a fost luată această Hotărâre de Guvern vor fi analizate. Potrivit declaraţiilor sale, este foarte posibil ca fostul şef ANRM, Gheorghe Buliga să fi fost demis tocmai pentru că a ridicat semne de întrebare referitoare la acest contract. Inacu a cerut desecretizarea anexelor contractului. În caz contrar, el a luat în calcul chiar şi formarea unei comisii de anchetă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România Ucraina
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close