Antena 3 CNN Economic Biz News Pogea: Programul ?Prima casă? e valabil şi pentru cei care şi-au vândut locuinţa şi acum vor alta

Pogea: Programul ?Prima casă? e valabil şi pentru cei care şi-au vândut locuinţa şi acum vor alta

Pogea: Programul ?Prima casă? e valabil şi pentru cei care şi-au vândut locuinţa şi acum vor alta
Sursa foto: gheorghe pogea
29 Mai 2009   •   23:05

?Programul Prima casă e valabil şi pentru cei care au avut o casă, au vândut-o, şi acum vor alta. Vom face un produs absolut distinct. Ideea e ca persoanele care doresc asta sa nu aibă nevoie de foarte multe documente?, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea la emisiunea Antena 3 Special.

Guvernul a adoptat, pe 20 mai, programul Prima casă, dedicat sprijinirii persoanelor care achiziţionează pentru prima oară o locuinţă. Programul se adresează tuturor celor care nu au o casă în România.

Potrivit lui Pogea, pentru a putea participa la acest program, o persoană nu trebuie să aibă în proprietate o casă în momentul în care aplică: ?Prima condiţie - nu trebuie să aibă în proprietate o locuinţă. Va trebui să-i sprijinim pe cei care au nevoie de o casă". Ministrul Finanţelor a spus şi că a doua condiţie importantă, pentru a putea beneficia acest program, este reprezentată de veniturile persoanei care-şi doreşte casa. Acestea trebuie să fie suficient de mari pentru a putea achita casa.


Programul Prima casă urmăreşte să reducă dezechilibrul dintre cerere şi ofertă existent în acest moment pe piaţa imobiliară. Ministrul Finanţelor a explicat vineri seară, la Antena 3, şi cum poate fi accesat un credit în programul Prima casă.

Avansul minim va fi de 5% din valoarea creditului, iar cei care au un avans mai mare vor primi o garanţie de la stat tot de 60.000 de euro. Ministrul Gheorghe Pogea a evitat să spună care vor fi dobânzile pentru creditele din programul Prima casă pentru că aşteaptă încă oferta băncilor.


Pe de altă parte, ?acest produs nu este perfect, noi vrem să-l perfecţionăm. Atâta timp cât există cerere, dezvoltatorii imobiliari vor avea toate motivele să construiască locuinţe dar îşi vor adapta oferta către posibiltăţile de cumpărare ale majorităţii românilor?, a precizat Gheorghe Pogea la Antena 3 Special.

Ministrul a exlicat şi ce se va întâmpla în cazul în care cei care au achiziţionat casa prin acest program, nu mai pot achita creditul către bancă.

?Daca nu veţi putea plăti trei luni, veţi fi obligaţi să părăsiţi locuinţa, banca va executa garanţia, iar ministerul de Finanţe va transfera aceşti bani. Locuinţele în această situaţie vor trece în fondul locativ al statului care le va vinde şi va achita banii către bancă?, a spus Pogea. Acesta a mai precizat că programul Prima casă va intra în vigoare de la 1 iulie, cel puţin ?aceasta este ţinta noastră?, potrivit ministrului Finanţelor.



Premierul Emil Boc a anunţat, pe 20 mai, că Guvernul a adoptat programul Prima casă, dedicat sprijinirii persoanelor care achiziţionează pentru prima oară o locuinţă. Programul se adresează tuturor celor care nu au o casă în România şi care nu au avut un credit ipotecar.

Prima casă va fi derulat de către Ministerul Finanţelor şi are atât un scop social, cât şi unul economic. Prin derularea acestui program se încearcă deblocarea creditării şi relansarea sectorului imobiliar.

Statul va garanta, practic, 80% din valoarea creditului necesar pentru achiziţionarea unei locuinţe, suma maximă garantată fiind de 60.000 de euro. "Fondul Naţional de Garantare al creditelor va acorda garanţii de aproximativ un miliard de euro", a declarat Gheorghe Pogea în momentul în care a fost anunţat programul. Valoarea creditului reprezintă preţul mediu cu care se va achiziţiona o locuinţă la nivel de ţară, aşa cum a fost aproximat de Guvern.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gheorghe Pogea programul prima casa
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close