Antena 3 CNN Economic Biz News România, pe locul trei în Europa în clasamentul creşterii economice

România, pe locul trei în Europa în clasamentul creşterii economice

România, pe locul trei în Europa în clasamentul creşterii economice
Sursa foto: Foto:www.golegal.co.za
23 Iul 2013   •   07:30

România ocupă locul trei în Europa din punct de vedere al creşterii economice, pe primul trimestru al anului.  Analiştii de la Economist Intelligence Unit prognozează că, pe întregul an, ţara noastră va avea o creştere a Produsului Intern Brut de 2,4%. Evoluţia nu va stagna nici în următorii trei ani, când va ajunge la aproape patru procente.

Producţia agricolă bună şi creşterea exportului către ţările din afara Uniunii Europene ar putea ajuta economia să crească în 2013 cu 2,4%, potrivit analizei a Economist Intelligence Unit. În aceeaşi perioadă, zona euro ar cunoaşte o scădere de 0,5% în timp ce Uniunea Europeană ar avea parte de o scădere de 0,3%.

Pentru perioada 2014 - 2017, analiştii britanici estimează o creştere de aproape 4 procente pentru ţara noastră, în timp ce pentru zona euro şi Uniunea Europeană ritmul de dezvoltre va fi de 1,1 şi, respectiv, 1,3 la sută. Potrivit analiştilor britanici, îmbunătăţirea absorbţiei de fonduri europene va contribui la investiţiile în infrastructură, care ar spori la rândul lor potenţialul de export pe termen lung.

Aceeaşi analiză arată că inflaţia va scădea gradual de anul viitor, ajungând până la 2,7% la finele lui 2017. Ultimele date ale INS arată că în iunie o creştere a preţurilor de 5,37 la sută. 


×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close