Antena 3 CNN Economic Biz News România pierde anual 40 de MILIARDE de euro. Rapoartele europene arată ce se întâmplă în ţara noastră

România pierde anual 40 de MILIARDE de euro. Rapoartele europene arată ce se întâmplă în ţara noastră

România pierde anual 40 de MILIARDE de euro. Rapoartele europene arată ce se întâmplă în ţara noastră
de O.P.    |    24 Mai 2013   •   06:23

 Mafia din sectorele legume-fructe, tutun şi  produse petroliere păgubeşte statul cu miliarde de euro. România pierde în fiecare an până la 40 de miliarde de euro prin evaziunea fiscală, estimează rapoartele europene. Procentual, evaziunea fiscală din România a depăşit demult media europeană de 17 la sută.

Ultimul raport al Curţii de Conturi efectuat în perioada 2007-2010 privind colectarea impozitelor şi taxelor cuvenite bugetului public arată că economia subterană în România a ajuns la 30-40 la sută din PIB.

În domeniul comerţului cu legume-fructe, evaziunea este evaluată la minimum un miliard de euro. Cea mai folosită metodă de fraudare a statului este rambursarea ilegală de TVA. Importatorii rulează banii şi marfa prin societăţi fantomă, aşa că nu ajung niciodată să achite impozitele. În schimb, evazioniştii umflă artificial preţurile pentru consumatori chiar şi de 3-4 ori. Guvernul a anunţat deja că îşi va intensifica verificările în acest sector.

Alcoolul este o altă sursă de bani negri. Datele patronatului Garant arată că evaziunea din acest sector se ridică la aproximativ 750 de milioane euro pe an, în special din vânzarea fără TVA şi accize a alcoolului produs domestic sau în mici fabrici clandestine.

La ţigarete, evaziunea depăşeşte anul acesta jumătate de miliard de euro, estimează producătorii. În top sunt produsele din Ucraina, Moldova şi Serbia.

În sectorul de morărit şi panificaţie, economia neagră a depăşit 70% la finele anului 2012, depăşind astfel 230 de milioane de euro. Pentru a diminua evaziunea care a ajuns la cote alarmante, Fiscul va fi reorganizat.

Autorităţile române au aplicat până acum mai multe măsuri împotriva evaziunii. De la impozite speciale pentru tranzacţiile către paradisurile fiscale până la taxarea persoanelor fizice cu averi mari.

Un alt pas este ordonanţa care elimină comisioanele netransparente din publicitate. Iniţiativa să afla acum la Senat, iar firmele care ar pierde beneficiile pentru care nu se plătesc impozite fac presiuni pentru modificarea ei, astfel incat sa nu-si piarda comisioanele si posibilitatea a impune preţurile beneficiarilor finali si televiziunilor.

×
Subiecte în articol: evaziune evaziune fiscala
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close