Antena 3 CNN Economic Biz News Ruşii vs. Patriciu. Cine ia resursele de la Marea Neagră?

Ruşii vs. Patriciu. Cine ia resursele de la Marea Neagră?

Ruşii vs. Patriciu. Cine ia resursele de la Marea Neagră?
Sursa foto: resurse concesionate
05 Feb 2009   •   14:06

Scandal de proporţii la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Premierul l-a demis pe şeful agenţiei, Bogdan Găbudeanu după ce au ieşit la iveală detalii privitoare la drepturile de exploatarea a unor perimetre din platoul Mării Negre. Acestea ar fi fost acordate companiei canadiene Sterling. Premierul a dispus şi declasificarea anexei la Hotărârea de Guvern privind contractul cu această firmă. Între timp, scandalul a ajuns la omul de afaceri Dinu Patriciu, printr-un administrator al societăţii prin care s-ar fi concesionat resursele din Marea Neagră, Nicolae Vidu.
Zonele de exploatare a resurselor petroliere şi de gaze naturale din Marea Neagră sunt împărţite între doi mai producători: OMV Petrom şi Sterling Resources. În urma licitaţiilor pentru concesionarea zonelor neexploatate încă, favorizaţi ar fi tot cei doi giganţi, întrucât dispun deja de infrastructură, de tehnologia necesară pentru a explaota precum şi de know-how. Prin urmare, OMV Petrom şi Sterling Resources ar înregistra costuri mai mici, putându-şi permite să ofere redevenţe mai mari.
"În măsura în care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza licitaţii pentru concesionarea drepturilor de explorare de noi perimetre, Petrom va evalua posibilitatea participării", au declarat marţi agenţiei NewsIn reprezentanţii Petrom.
Alţi producători de gaze în proprietatea statului român, precum Romgaz şi LukOil România, membră a grupului rusesc LukOil sunt interesaţi să participe la licitaţie pentru a li se concesiona porţiunea de pe platoul Mării Negre.
Ruşii din spatele OMV. Cine deţine pachetul majoritar?
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei austriece "Profil", că autorităţile române discută cu OMV pentru a se asigura că "OMV-Petrom rămâne parte integrantă a strategiei energetice a României", potrivit Adevărul.
"Singura întrebare care rămăsese deschisă se referea la acţionari. Cui aparţine OMV? Şi cine poate cumpăra acţiuni ale OMV, având în vedere că statul austriac deţine doar 35 de procente (...) Eu am întrebat cui aparţin cele 51 de procente ale acţiunilor OMV care se pot tranzacţiona pe piaţa liberă", a declarat Băsescu.
Întrebat dacă are ceva împotriva unor investitori ruşi, preşedintele a spus că nu doreşte ca România să fie "controlată", ţinând cont de fosta experienţă sovietică.
Vidu şi Midia, planul perfect pentru a "sufla" resursele din Marea Neagră
Nicolae Vidu este veriga ce face legătura între Rompetrol şi firma Sterling, cea care are dreptul de exploatare a zăcămitelor din perimetrele maritime Pelican şi Midia. Vidu este administrator al unei firme din grupul Rometrol şi, în acelaşi timp, reprezentant legal al Sterling Resoucers România. Prin urmare, scandalul a ajuns şi la omul de afaceri Dinu Patriciu.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că şeful cancelariei, Dorin Marian (fost angajat al Rompetrol, potrivit Evenimentul Zieli), care a semnat actul din partea guvernului, a solicitat un aviz de la MAE referitor la HG 1446/2008, având în vedere litigiul cu Ucraina. Răspunsul a fost unul favorabil.
Ziariştii de la Jurnalul Naţional scriu că sucursala din România a companiei Sterling Resoucers este o firmă de apartament. Mai mult, societatea a fost radiată de la Registrul Comerţului la data de 19 ianuarie. La aceeaşi adresă, Strada Poet Andrei Mureşanu 11-13 Bucureşti, a fost înregistrată o altă companie, Midia Resources SRL, o firmă cu un capital de 200 de lei. Aceasta are concesiunea perimetrului Midia, iar acţionari sunt tot canadienii de la Sterling Resources. Ttotuşi, despre firma care are un capital social infim, cifră de afacer nulă şi 0 angajaţi, directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Mihai German, declara că are şanse să devină al treilea producător de gaze naturale din ţara noastră, cu o producţie estimată la un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an, după cum arătau rezultatele preliminare.
Întrebat, într-o emisiune televizată, daca ştia că Nicolae Vidu face legătura între Rompetrolul şi Sterling Resources, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a negat, în condiţiile în care Nicolae Vidu este administrator al unei firme din grupul Rometrol şi, în acelaşi timp, reprezentant legal al Sterling Resoucers România. Rompetrol a anunţat, într-un comunicat, că a avut un contract comercial cu Sterling, în 2005, nimic mai mult.
Contractul iniţial de concesiune a fost semnat în mandatul lui Theodor Stolojan. A fost încheiat între Rompetrol, companie de stat pe atunci, şi firmele Enterprise Oil şi Canadianoxi Limited. Contractul a trecut apoi pe la compania Paladin şi apoi a ajuns la Sterling.
În 1998, când Dinu Patriciu a achiziţionat Rompetrol, calitatea de reprezentant al statului român a fost preluată de ANRM, iar calitatea de titular a revenit companiei Sterling. În 12 noiembrie 2008, deci pe ultima sută de metri a guvernării, executivul Tăriceanu aprobă printr-o hotărâre un act adiţional la contract, dar care a fost trecut la secret, după cum prevede legea. În nota de fundamentare a hotărârii lui Tăriceanu se arată că a fost nevoie de acel act pentru că, după apariţia Legii petrolului, în 2004, a trebuit ca respectivul contract să devina un acord petrolier cu statul. Sterling are drept de exploatare pe 30 de ani. În cazul în care zăcămintele vor fi exploatate, statul primeşte doar redevenţe şi impozite.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dinu Patriciu
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close