Antena 3 CNN Economic Biz News Sarkozy şi Merkel îl bagă în şedinţă pe Papandreou. Grecia jonglează cu viitorul nostru

Sarkozy şi Merkel îl bagă în şedinţă pe Papandreou. Grecia jonglează cu viitorul nostru

Sarkozy şi Merkel îl bagă în şedinţă pe Papandreou. Grecia jonglează cu viitorul nostru
Sursa foto: Foto: Mediafax
de O.P.    |    02 Noi 2011   •   15:39

Cu toate că liderii zonei euro au explicat foarte clar că vor face tot posibilul ca Grecia să nu intre în faliment, acordându-i un ajutor financiar fără precedent, elenii se joacă cu răbdarea şi viitorul întregii Uniuni Europeene.

Merita Grecia să fie salvată? Într-un oraş elen există mai multe Porsche-uri pe cap de locuitor decât în New York sau Londra

Primul ministru al Greciei, Papandreou a anunţat că măsurile de austeritate propuse de liderii europeni vor fi acceptate, însă numai în urma unui referendum.



Cum a fost primită vestea referendumului grecesc pe pieţele internaţionale

După o relativă calmare a apelor pe bursă, şi câteva zile consecutive de creştere, pieţele s-au prăbuşit din nou la aflarea veştii că Grecia acceptă măsurile de austeritate numai în urma unui referendum. Acest lucru i-a speriat teribil pe investitori, care au retras sume uriaşe de pe piaţă. Grecia jonglează cu viitorul întregii Uniuni Europeene, fiind conştientă că un posibil faliment al Greciei ar putea duce la destrămarea UE.



De ce sunt grecii tentaţi să spună "pas" planului de salvare

Comoditatea şi "dolce far niente" sunt cele două caracteristici ale poporului elen de care vor trebui să se descotorosească dacă vor accepta măsurile de austeritate ale europenilor. Care sunt schimbările la care ar urma să fie supuşi elenii:

  • vârsta de pensionare va creşte de la 61, la 65 de ani
  • TVA-ul va creşte de la 19, la 23%
  • vor creşte taxele şi impozitele pe case şi locuinţe
  • pensionarii care au venituri mai mari de 1000 de euro vor suferi tăieri de 20%
  • accizele pe alcool, tutun şi produse de lux vor creşte cu o treime
  • salariaţii din sectorul public vor avea salariile tăiate cu 20%

  • Care este problema referendum-ului?

    Membri coaliţiei din Grecia se tem că acest referendum pune în joc soarta Greciei ca stat cu drepturi depline al Uniunii Europeene.

    Lanţul slăbiciunilor. Ce se va întâmpla dacă Grecia va părăsi zona euro?

    Analiştii economici se tem că dacă Grecia va intra în default, falimentul băncilor pe care Grecia le are pe întinsul UE va duce la prăbuşirea întregului sistem pus la punct de zona euro. Totul este ca un joc de domino - băncile sunt dependente unele de altele, iar falimentului unui stat al zonei euro ar duce la prăbuşirea tuturor pieselor din joc.


    Dacă Grecia va ieşi din zona euro ce se va întâmpla cu moneda unică?


    Economiştii se tem că acesta va fi sfârşitul euro. Dacă Grecia va ieşi din "joc", pieţele îşi vor întoarce privirea spre Portugalia, Italia, Spania şi chiar Franţa şi le vor cere acestora să îşi plătească fiecare bănuţ din datoria externă. Acest lucru ar duce la falimentarea băncilor acestor state, şi ar lăsa guvernele fără vreo putere de decizie sau acţiune. Distrugerea UE ar duce la o recesiune pe plan mondial.


     
    Cum comentaţi situaţia neplăcută pe care a creat-o Grecia? Lăsaţi mai jos comentariile voastre, sau accesaţi pagina noastră de Facebook.
     







    ×
    Parteneri
    Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
    x close