Antena 3 CNN Economic Biz News Scenarii apocaliptice pentru anul 2012. Surse: Guvernul ia în calcul raţionalizarea salariilor şi pensiilor

Scenarii apocaliptice pentru anul 2012. Surse: Guvernul ia în calcul raţionalizarea salariilor şi pensiilor

Scenarii apocaliptice pentru anul 2012. Surse: Guvernul ia în calcul raţionalizarea salariilor şi pensiilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Iul 2010   •   08:32

Ne aşteaptă vremuri din ce în ce mai grele. Peste doi ani, aproape jumătate din datoria publică pe termen mediu a statului român ajunge la scadenţă, iar guvernul Boc trebuie să plătească peste 30 de miliarde de lei. Se vorbeşte de incapacitate de plată şi mai mult românii şi-ar putea primi salariile şi pensiile cu raţia. Pe de altă parte, şeful FMI Jeffrey Franks spune că România face progrese, iar împrumutul are mari şanse să fie acordat. Marţi, delegaţia FMI se întâlneşte cu patronatele.

Anul 2012 ar putea fi unul fatidic - şi nu din cauza profeţiilor mayaşe. La aceşti bani se adaugă şi o serie de drepturi pentru bugetarii care au câştigat procese cu statul, pentru a-şi recupera salariile. Până atunci, Guvernul are pregătit şi un plan pentru cazuri de forţă majoră: salariile şi pensiile ar putea fi raţionalizate.

Guvernanţii iau în calcul scenarii apocaliptice când vine vorba despre problemele economice cu care se confruntă România. Una dintre măsurile cele mai pesimiste pe care le-ar putea anunţa Executivul este plata raţionalizată a pensiilor şi salariilor, dacă statul nu va mai putea să se împrumute. Potrivit cotidianului Gândul, soluţia a fost discutată la întîlnirea Guvernului cu reprezentanţii FMI.

"Pur şi simplu statul ar putea rămâ­ne fără bani, ceea ce înseamnă că va fi nevoit să raţionalizeze cheltuielile. Asta poate însemna şi anularea totală a investiţiilor şi plata cu întâr­ziere a salariilor şi a pensiilor", au declarat, pentru Gândul, surse participante la negocierile cu Fondul.

Pe termen lung, situaţia economică a României se anunţă şi mai întunecată. O analiză a jurnaliştilor de la Săptămâna Financiară arată fără dubiu că în 2012 ţara noastră va intra în incapacitate de plată.

Asta pentru că jumătate din împrumuturile pe termen mediu contractate de guvernul Boc sunt scadente peste doi ani. 10 miliarde de lei vor trebui achitaţi între octom­brie 2011 şi octom­brie 2012, împreună cu alte 25 - 30 de miliarde de lei, datorie pe termen scurt.

Presiunea pe bugetul de stat va fi cu atât mai puternică şi din cauză că Executivul trebuie să plătească în aceeaşi perioadă o treime din drepturile salariale ale bugetarilor care şi-au cîştigat drepturile în instanţă, dar Cabinetul Boc le-a amânat de la plată prin ordonanţe de urgenţă.

Şi datoria publică este într-o creştere vertiginoasă. Dacă în februarie 2010 nivelul datoriei publice era de 28,77% din PIB, în doar trei luni statul era îndatorat cu aproape 35% din PIB. Pentru a evita un colaps financiar complet în 2012, Guvernul are o singură soluţie, scrie Săptămâna Financiară: să contracteze un nou împrumut de la instituţii financiare internaţionale.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: imprumut FMI
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close