Antena 3 CNN Economic Biz News Scenariul care prezintă ce se poate întâmpla cu România. Cum şi cât este afectată de ceea ce se petrece

Scenariul care prezintă ce se poate întâmpla cu România. Cum şi cât este afectată de ceea ce se petrece

Scenariul care prezintă ce se poate întâmpla cu România. Cum şi cât este afectată de ceea ce se petrece
Sursa foto: Foto: Mediafax
de O.P.    |    06 Aug 2012   •   11:29

România este de 10 săptămâni sub o presiune politică internă imensă din cauza luptei dintre noua putere - Ponta şi Antonescu (USL) -şi noua opoziţie - Băsescu şi PDL -care a dus la deteriorarea rapidă a situaţiei economice şi, mai ales, a perspectivei de creştere economică.

Cele 10 elemente care vor afecta economia sunt: presiunea asupra cursului valutar; reducerea sumelor în lei disponibile pentru consum, investiţii, economisire; problemele pe care Ministerul Finanţelor le va avea cu veniturile şi cu finanţarea deficitului; creşterea blocajului în economie, ceea ce va avea drept consecinţă reducerea plăţilor companiilor către bugetul de stat; scăderea afacerilor şi revizuirea planurilor de investiţii, ceea ce se va solda cu disponibilizări; băncile îşi vor reduce finanţarea şi vor presa pentru rambursarea împrumuturilor; scăderea valorii activelor româneşti, ceea ce va duce la diminuarea garanţiilor; căderea fondurilor europene; România rămâne prizoniera FMI; clasa de mijloc va fi distrusă, iar bugetarii şi pensionarii vor rămâne masă de manevră electorală.

În ceea ce priveşte cursul "posibilităţile de intervenţie ale BNR pentru susţinerea cursului, chiar dacă rămân în picioare, sunt mai reduse". "Ştiind că BNR este sub presiune şi cu o marjă de manevră mai redusă pentru că nu mai poate creşte dobânda la leu pentru a apăra cursul aşa cum a făcut-o în 2008- 2009 din cauză că ar lovi în Ministerul Finanţelor căruia i-ar creşte costurile la împrumut, investitorii financiari speculativi vor avea o putere mai mare şi vor încerca să atace cursul cu o forţă mai puternică. În aceste condiţii, s-ar putea să vedem creşteri de curs mai puternice, urmate de reveniri, dar care vor accentua şi mai mult tensiunea de pe piaţa valutară. Această tensiune se va transmite imediat în economie", scrie publicaţia.

Perspectiva reducerii sumelor disponibile în lei pentru consum, investiţii şi economisire este argumentată prin aceea că persoanele fizice şi companiile ar trebui să se obişnuiască cu un curs de peste 4,6 lei pentru un euro, dacă nu chiar mai mult spre 4,7-4,8 lei, o eventuală scădere a lui spre 4,5 lei/euro fiind doar o excepţie.

Citeşte mai multe despre acest subiect, pe www.mediafax.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close