Antena 3 CNN Economic Biz News Trezoreria SUA: Recesiunea s-ar putea încheia în acest an dacă se reuşeşte stabilizarea pieţelor

Trezoreria SUA: Recesiunea s-ar putea încheia în acest an dacă se reuşeşte stabilizarea pieţelor

Trezoreria SUA: Recesiunea s-ar putea încheia în acest an dacă se reuşeşte stabilizarea pieţelor
Sursa foto: ben bernake
25 Feb 2009   •   14:16

Preşedintele Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, crede că dacă se iau măsuri adecvate, actuala recesiune ar putea să se încheie în 2009, iar 2010 va deveni anul recuperării.
Într-o analiză pentru comisia pentru controlul bancar a Senatului SUA, Bernanke a averitzat că economia americană suferă ?o contracţie severă?. El a subliniat că este esenţial ca organismele de reglementare să continue să implementez stimulii fiscali cu o acţiune puternică a guvernului pentru a stabiliza instituţiile financiare şi pieţele financiare.
?Dacă acţiunile întreprinse de administraţie, congres, Rezerva federală au succes în restabilirea unei stabilităţi financiare - şi numai aşa, există o perspectivă rezonabilă ca actuala recesiune să se încheie în 2009, iar anul următor să fie al recuperării?, declara acesta.
El a mai vorbit şi despre cauzele crizei, apreciind că principala cauză a fost prăbuşirea boomului global al creditului, ce a afectat valoarea activelor, condiţiile de creditare şi încrederea consumatorilor şi a mediului de afaceri.
În acest context, declanşatorul crizei a fost sfârşitul boomului imobiliar din SUA şi alte state şi probleme de pe piaţa ipotecilor. Acţiunile pe piaţa americană au crescut cu peste trei procente, revenindu-şi de la minimul ultimilor 12 ani, după ce Ben Bernanke i-a liniştit pe afacerişti, declarând că naţionalizarea marilor bănci nu este luată în calcul. Pe de altă parte, Comitetul Rezervei Federale a pus mai multă presiune pe bănci pentru a reduce dividendele, pe măsură ce criza se adânceşte şi a declarat că va descuraja asemenea plăţi cu banii proveniţi din planul federal de salvare. Instituţia a cerut băncilor să pună banii de salvare la ?lucru?, pentru noi împrumuturi, nu pentru plata dividendelor. Într-un comunicat se arată că Trezoreria a investiti circa 236 miliarde de dolari în acţiuni preferenţiale ale băncilor de la jumătatea lunii octombrie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close