Antena 3 CNN Economic Biz News UE a hotărât reguli mai dure de control a instituţiilor financiare

UE a hotărât reguli mai dure de control a instituţiilor financiare

UE a hotărât reguli mai dure de control a instituţiilor financiare
Sursa foto: steag UE
23 Feb 2009   •   00:24

Cele mai importante state din Uniunea Europeană au căzut de acord asupra unui plan de a da un nou impuls eforturilor de atacare a crizei financiare globale, cu ajutorul organizaţiilor internaţionale, înainte summitului G20 de la Londra din aprilie.
Întâlnirea dintre liderii din Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Cehia şi Luxemburg, ca şi preşedintele Comisiei Europene, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale, era menită a stabili o poziţie europeană comună la summitul menţionat.
Astfel, se arată că toate pieţele financiare, produsele şi participanţii, inclusiv agenţiile de rating şi fondurile de investiţii trebuie să intre sub un control mult mai strict şi reglementări.
S-a căzut de acord să se instaleze reforme astfel încât băncile să acumuleze zone tampon de resurse în vremurile bune şi să le încurajeze să lucreze cu organizaţiile internaţionale în acest domeniu, preczum Forumul de Stabilitate Financiară, Comitetul Basel pentru Supervizare Bancară, Comisia Europeană.
De asemenea, s-au cerut mecanisme de sancţionare mai dure împotriva paradisurilor fiscale, iar organsime internaţionale precum FATF, sau OECD să vină cu propuneri în acest sens. Se mai cere ca organizaţiile internaţionale să creeze instituţii noi care să răspundă pentru implementarea unor măsuri mai dure în această criză. În plus, fondurile disponibile pentru FMI au fost dublate, doarea ce acesta ar trebui să răspundă fliexibil şi prompt atunco când membrii săi au dificultăţi cu balanţa de plăţi sau accesul pe pieţele de capital.
?Am căzut de acord să lucrăm cu FMI şi Banca Mondială asupra unui proces clar şi a unui orar pentru reforma acestor instituţii care să reflecte schimbările din economia mondială şi să le facem mai responsabile în faţa viitoarelor provocări?, se arată în comnunicatul final.
Premierul britanic Gordon Brown a declarat astăzi, la Berlin, că ţările europene din G20 "au decis că Fondul Monetar Internaţional are nevoie de cel puţin 500 de miliarde de dolari" .
"Noi propunem astăzi ... un fond de 500 de miliarde de dolari care să permită FMI nu numai să facă faţă crizelor atunci când acestea se produc, ci şi pentru a le evita", a declarat Brown.
Acesta a explicat că "avem nevoie de o acţiune internaţională pentru a ajuta de exemplu Europa centrală şi orientală de unde mai multe bănci străine s-au retras" pe piaţa lor internă şi unde instituţiile se confruntă cu mari dificultăţi de refinanţare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close