Antena 3 CNN Economic Biz News UE vrea să cureţe instituţiile de credit. Oficialii europeni propun teste mai dure pentru bănci

UE vrea să cureţe instituţiile de credit. Oficialii europeni propun teste mai dure pentru bănci

UE vrea să cureţe instituţiile de credit. Oficialii europeni propun teste mai dure pentru bănci
Sursa foto: Foto: euobserver.com
12 Apr 2013   •   11:33
UE vrea să cureţe instituţiile de credit de activele toxice şi să le ajute să reia creditarea prin introducerea unor teste de stres mai dure pentru sectorul bancar, relatează Wall Street Journal.

Măsura a fost propusă de mai mulţi oficiali de la Bruxelles şi din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE). Aceştia vor derularea unor teste de stres mai stricte înainte ca BCE să preia din 2014 supravegherea bancară în zona euro.

Planul este susţinut de ţările bogate din zona euro, precum Germania, Olanda şi Finlanda, care nu vor să ajungă în situaţia de a acoperi nota de plată pentru instituţiile de credit slabe din alte state ale uniunii monetare.

O campanie de convingere a celorlalţi parteneri europeni va fi lansată la reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE, vineri, în Irlanda.

Potrivit unui grup de oficiali europeni importanţi, implicaţi în eforturile de stabilizare a crizei blocului comunitar, o curăţare a băncilor de active toxice este singura modalitate de a aduce din nou economia Europei pe creştere. Asta în condiţiile în care dobânzile la minime record şi lichidităţile masive introduse de BCE pe piaţa bancară nu au asigurat rezultatele dorite.

"Suntem blocaţi în situaţia asta de cinci ani, pentru că am făcut tot posibilul să împiedicăm o recapitalizare aşa cum trebuie a băncilor şi teste de stres suficient de dure. Dacă nu vom face asta vom rămâne blocaţi până în 2020", a declarat unul dintre oficialii europeni.

Susţinătorii testelor de stres mai stricte consideră trecerea către o supraveghere bancară centralizată la nivelul BCE ca o şansă unică pentru un nou început în sistemul bancar.

Statele zonei euro au promis că, odată cu preluarea supravegherii bancare de către BCE, fondul de urgenţă al zonei euro va putea recapitaliza direct băncile cu probleme, astfel că ţările cu finanţe mai solide vor prelua o parte a responsabilităţii pentru problemele vecinilor, mai scrie Wall Street Journal.






 

 

 

×
Subiecte în articol: UE sistem bancar Bruxelles banci
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close