UGIR-1903: România ar putea rămâne în criză 1-2 ani fără măsuri de relansare economică

29 Mar 2010   •   15:19
UGIR-1903: România ar putea rămâne în criză 1-2 ani fără măsuri de relansare economică
romania

România riscă să rămână încă 1-2 ani în criză în lipsa unor măsuri concrete de relansare economică, a declarat Ioan Corâci, preşedintele UGIR-1903, printre propunerile patronatului regăsindu-se susţinerea investiţiilor publice sau private cu efect multiplicator şi achitarea restanţelor către firme, scrie Mediafax.

"În Uniunea Europeană unele economii dau semne timide de relansare a creşterii economice, iar pentru altele ce a fost mai greu nu a trecut încă, România aflându-se în a doua categorie. Scenariul pesimist arată că am putea asista la o continuare a crizei în România încă 1-2 ani", a declarat Corâci, luni, la Adunarea Generală a UGIR-1903.

Acesta mai spune că România ar putea pierde, astfel, oportunităţile relansării economice la nivel comunitar şi global.

"Este adevărat că nimeni nu a putut prevedea amploarea pe care criza economică a avut-o la nivel global şi în România. Aceasta însă nu este o scuză pentru lipsa totală de măsuri luate de autorităţile din România", spune Corâci.

Reprezentantul UGIR-1903 crede în necesitatea implementării de către Guvern a unui program de susţinere şi relansare a economiei, care cuprinde o serie de măsuri cu aplicare imediată.

"Doar aplicarea imediată şi hotărâtă a acestor măsuri pot salva România", mai spune Corâci.

O primă măsură iniţiată de patronatul industriaşilor o reprezintă susţinerea investiţiilor publice în domenii cu efect multiplicator, realizate în Parteneriat Public Privat, şi stimularea investiţiilor private care creează valoare adăugată şi locuri de muncă.

În acelaşi timp, UGIR-1903 susţine şi necesitatea ca autorităţile publice centrale şi locale să-şi achite imediat datoriile către furnizori, precum şi achitarea către producătorii agricoli a subvenţiilor şi a restanţelor la TVA pe care statul le are la firme.

"Cerem interzicerea prin lege a posibilităţii ca statul să folosească banii agenţilor economici prin nereturnarea sub diverse pretexte a TVA sau a altor datorii şi instituirea tratamentului egal între agentul economic şi stat. Statul a ajuns din nou să ne datoreze 1,5 miliarde de euro ceea ce face ca economia să fie lipsită de lichidităţi, ca agenţii economici să fie complet decapitalizaţi", a declarat Corâci.

Reprezentanţii patronilor mai cer şi simplificarea şi revizuirea regimului fiscal legat de amortizarea rezervelor, recunoaşterea cheltuielilor de afaceri şi impozitarea profitului reinvestit.

În acelaşi context, industriaşii propun stimularea dezvoltării IMM-urilor prin acordarea de facilităţi fiscale, prin simplificarea administrativă pentru raportare, crearea unui cadru juridic peferenţial şi adaptat, generalizarea sistemului de înregistrare on-line a firmelor, extinderea ghişeelor unice pentru iniţierea unei afaceri, pentru autorizaţii, taxe şi recrutarea primului angajat.

Pe de altă parte, UGIR-1903 solicită Guvernului asigurarea unor venituri bugetare mai mari prin măsuri de reducere a evaziunii fiscale în sectorul produselor accizabile şi al returnărilor de TVA.

În domeniul fondurilor europene, patronatul propune simplificarea procedurilor de depunere a proiectelor pentru accesare şi a celor de decontare a plăţilor efectuate, îmbunătăţirea capacităţii administrative a instituţiilor implicate în gestionarea fondurilor structurale.

Antena3.ro

Parteneri
x close