Antena 3 CNN Economic Boardul FMI a declarat încheierea cu succes a acordului cu România

Boardul FMI a declarat încheierea cu succes a acordului cu România

Boardul FMI a declarat încheierea cu succes a acordului cu România
de M.T.    |    27 Iun 2013   •   08:34

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a avizat, miercuri, ultimele două evaluări ale acordului cu România şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti, astfel că acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes, informează Mediafax.

Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.

În luna ianuarie, o misiune comună a experţilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care urmau să fie implementate pentru ca acordul să poată fi încheiat, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Înţelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013.

Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârşitul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunătăţire a managementului companiilor de stat.
   
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că restanţele înregistrate în negocierile cu FMI, legate de arierate, privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz, au fost recuperate, astfel că autorităţile îndeplinesc în prezent absolut toate condiţiile pentru finalizarea cu succes a acordului.

„Este esenţial faptul că s-a reuşit reducerea arieratelor, o problemă care durează de la primul acord cu FMI, din 2009. Ţinta care trebuia atinsă era 300 de milioane de lei la nivelul autorităţilor locale, s-a atins 150 de milioane de lei, deci mult sub ţintă. De asemenea, la nivelul autorităţii centrale ţinta era 20 de milioane, s-au făcut 19, oricum foarte puţin. Privatizările Transgaz şi CFR Marfă au fost realizate, iar consultantul pentru Complexul Energetic Oltenia a fost selectat. Acestea au fost acţiunile prealabile şi s-a constatat îndeplinirea lor în totalitate. În rest, marea majoritate a angajamentelor au fost realizate, dar acestea erau cele mai importante. Boardul a considerat, deci, privind în ansamblu, că România a făcut mari progrese pe calea consolidării fiscale, stabilităţii macroeconomice şi a reformelor structurale”, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, potrivit Agerpres.

„Este un semnal care vine într-un moment foarte bun pe piaţa internaţională, un moment în care era nevoie ca România să primească un astfel de semnal pozitiv. Un acord, chiar dacă el a fost prelungit cu trei luni, ştiţi că trebuia să se încheie în luna martie, s-a încheiat în luna iunie, dar în mod oficial s-a încheiat cu succes, este formularea FMI”, a adăugat oficialul român.


×
Subiecte în articol: FMI acord cu FMI Liviu Voinea
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close