Cultura, istoria și tradițiile satelor bănățene pot pune Timișul pe harta celor mai căutate zone turistice autentice din Europa. Mozaicul de gusturi din bucătăria etniilor care conviețuiesc aici pot face din Timiș un candidat cu șanse reale la câștigarea titlului de Regiune Gastronomică Europeană în 2028.
Poposim astăzi în cel mai vestic punct al României, la granița comună dintre România, Ungaria și Serbia. Un loc unde s-au clădit familii și prietenii. Se numește Triplex Confinium sau Graniță triplă, în limba latină. Nu e doar un simplu punct pe granița României, ci un simbol care unește 3 țări și mai multe gusturi.
Comuna Beba Veche este cel mai vestic punct pe hartă și frontieră pentru România, Serbia și Ungaria. Triplex Confinium, în traducere din latină graniță triplă, este locul unde a fost amplasată o bornă piramidală cu stemele celor 3 state. Peste hotarul desenat pe hartă s-au legat prietenii și s-au clădit familii. În zile de sărbătoare, când granița se deschide, familiile se reunesc, iar localnicii satelor-vecine din cele 3 țări sărbătoresc prietenia. Cu petreceri câmpenești și competiții sportive.
„Triplex continum cea mai vestică bornă din România și județul Timiș, implicit. Nu este un simplu punct pe hartă, este un simbol care unește trei țări România, Ungaria și Serbia și implicit trei gusturi, dovadă că Banatul este multicultural atât în tradiții și obiceiuri, cât și în gusturile sale gastronomice”, ne explică Simona Neumann, director Visit Timiș.
O călătorie în Banatul istoric e o experiență culturală și gastronomică unică, un mozaic de influențe ale etniilor care conviețuiesc pașnic în această regiune a României. Și care au împrumutat unele de la altele obiceiuri, tradiții, rețete.
Pe vechile drumuri ale Banatului străbătute odinioară de negustori și de care cu grâu ce luau drumul Vienei, găsim astăzi un loc încărcat de istorie – Casa Bulgărească din Dudeștii Vechi. Aici, mirosul plăcintelor coapte în sobă te îmbie la popas.
Astăzi o să ne arătați o rețetă care vă trezește amintiri, însă vorbim și de un gust al copilăriei. Un gust pe care acum, în zilele noastre, toți cei care vă trec pragul, vi-l cer, ce îl face atât de special și care este preparatul ?
„Amintirile, amintirile despre gustul copilăriei, despre trecut, despre bunici. Preparatul se numește un fel de turtă. Se făcea înainte, când eram eu mică. Bunica îl făcea în fiecare săptămână la noi acasă și nu numai. Se făcea pâine în cuptor de paie de tulei, mă rog, ce era pe atunci. O mâncăm așa cum e simplă și cu brânză rasă deasupra. Bulgarii din Banat înainte, pe timpuri când eram mici, o mâncau caldă tăiată la mijloc, așa și presă unsă cu untură și presărată cu sare și cu boia. O delicatesă era”, povestește Ana Ciocan, de la Casa Bulgărească din Dudeștii Vechi.
Dintotdeauna, gusturile tradiționale au adunat oamenii împreună. Azi, ospitalitatea și generozitatea gazdelor constribuie la dezvoltarea turismului.
Reporter: Cum ați reușit să dați viața acestui case din povești, o casă autentică unde spiritul bulgarilor din Banat este păstrat cu sfinţenie?
Ana Ciocan: Parcă mi-a venit dintr-o dată și tot îi spuneam lu Vali: dă-ne ceva un locşor unde să facem o cameră bulgărească, unde să rămână și-am pus suflet tot sufletul.
Reporter: Ce spun cei care trec pragul acestei case?
Ana Ciocan, Majoritatea spun că le place foarte mult, foarte mult. Și cred pentru că și mie îmi place și se reîntorc de multe, multe ori. Chiar când am deschis acum 2 ani, s-au întors de patru, cinci ori. Anul trecut am făcut bucătăria, iar la fel a fost lume multă. Am îmbunătățit curtea, am făcut o mică expoziție de coșuri și iar o să facem plăcintă și o să servim lumea care vine să ne vadă.
În cel mai vestic punct al României, aromele bănățene se îmbină armonios cu cele din bucătăria etnicilor bulgari, sârbi sau unguri.
Gulaşul unguresc a devenit extrem de popular în rândul bănățenilor cu carne de vită, găluște din făină cu mult, pătrunjel, cartofier și chiar murături, acest fel de mâncare ocupă primele poziții în meniurile restaurantelor din vestul țării.
Facem un alt popas încărcat de istorie la Castelul Nako, un imobil construit în 1864 la Sânnicolau Mare de contele Kalman Nako, în mijlocul unui parc cu arbori de esență rară. Clădirea în stil baroc are un turn medieval, iar pe vremuri deținea o bibliotecă cu mii de volume, picturi, statui, mobilă sculptată și porțelanuri rare în cele 99 de încăperi.
Din păcate, aproape toate au dispărut, după Primul Război Mondial. Familia contelui Nako a construit la Sânnicolau Mare și Biserica Romano-Catolică, spitalul orășenesc și a contribuit la dezvoltarea orașului.
Cu asemenea tradiții, istorie și cultură, Timișul candidează cu șanse reale la titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2028, un proiect susținut de Consiliul Județean Timiș. Distincția acordată de un juriu international poate pune Banatul pe harta celor mai cautate zone turistice autentice de pe continent.