Antena 3 Economic Când vine o nouă criză financiară. "Profetul crizei", previziuni îngrijorătoare

Când vine o nouă criză financiară. "Profetul crizei", previziuni îngrijorătoare

20 Oct 2018   •   10:32
Când vine o nouă criză financiară. "Profetul crizei", previziuni îngrijorătoare
Sursa foto: foto: Facebook/ Nouriel Roubini

" Profetul crizei", Nouriel Roubini, face o nouă serie de previziuni îngrijorătoare.

Săptămâna trecută, într-un material publicat de cotidianul francez Les Echo, Nouriel Roubini împreună cu Project Syndicate, prezintă o serie de motive care anunță o nouă criză.

Primul argument este, culmea, chiar creșterea solidă a economiei americane care a depășit potențialul. Până în anul 2020, creșterea economică americană se va epuiza și are toate șansele să se transforme în recesiune, potrivit RFI.

În al doilea rând, Rezerva Federală americană a anunțat deja că va crește dobânzile, un proces care chiar se întâmplă. În acest moment, dobânda la dolar este de 2,25% și conform anunțului Rezervei Federale va ajunge până în anul 2020 la 3,5%.

În aceste condiții, inflația va urca în condițiile în care prețul țițeiului dă semne de creștere. De altfel, investitorii pe piețele internaționale au luat deja în calcul creșterea inflației începând să își orienteze investițiile de pe piața de capital către obligațiuni, cea mai bună dovadă în acest sens fiind creșterea din ultima perioadă a randamentelor la obligațiunile americane.

Totodată, celelalte bănci centrale și în special Banca Centrală Europeană vor normaliza în următoarea perioadă politica monetară, ceea ce înseamnă că se va trece la creșterea dobânzilor.

În al treilea rând, războiul comercial aflat în derulare care opune administrația Trump marilor blocuri comerciale ale lumii. Este un fel de război care seamănă cu principiul singur împotriva tuturor. Adică, administrația americană a impus deja taxe vamale în relația cu economia chineză, a anunțat că dorește să schimbe tratatele comerciale cu Uniunea Europeană sau cu Japonia și a încheiat deja acorduri cu Mexic și Canada. În aceste condiții, economiștii se așteaptă ca inflația să crească în toate marile economii ale lumii.

În al patrulea rând, arată Nouriel Roubini, Europa se confruntă cu o creștere economică lentă în condiții de fricțiuni comerciale. Europa are o problemă la orizont numită Italia. Politicile bugetare ale Italiei riscă să crească datoria suverană a zonei euro existând în același timp, probabilitatea ca politicienii aflați la putere în Italia să apese din nou pe pedala ieșirii din zona euro.

În al cincilea rând, piețele bursiere mondiale sunt la maxime istorice. Ceea ce arată că, mai devreme sau mai târziu, o corecție este inevitabilă. În același timp, piețele imobiliare ating și ele valori maxime în tot mai multe economii. Totodată, companiile și statele au ajuns la un grad record de îndatorare. Ceea ce va face ca rostogolirea datoriilor să fie tot mai scumpă.

Previziunile lui Roubini au fost comentate, în platoul emisiunii Income Magazine, de Maria Toader și invitații săi:

 

×
Subiecte în articol: Income Magazine Nouriel Roubini

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close