Antena 3 CNN Economic Companii Abu Dhabi cumpără 9,1% din Daimler şi devine cel mai mare acţionar

Abu Dhabi cumpără 9,1% din Daimler şi devine cel mai mare acţionar

Abu Dhabi cumpără 9,1% din Daimler şi devine cel mai mare acţionar
Sursa foto: daimler ag mercedes benz
23 Mar 2009   •   03:58

Daimler AG, producătorul mondial numărul doi pe piaţa maşinilor de lux, va vinde acţiuni în valoare de 1,95 miliarde de euro către Aabar Investments PJSC, deţinută de guvernul din Abu Dhabi, pentru a creşte nivelul de lichidităţi în măsură să facă faţă recesiunii globale şi pentru a câştiga un acţionar pe termen lung.
Aabar va cumpăra 96,4 milioane de noi acţiuni Daimler la 20,27 euro bucata, a anunţat producătorul din Stuttgart.
Preţul vine cu un disount de 5% faţă de cotaţia de vineri, de 21,34 euro.

Analiştii apreciază că din afacere ambele părţi au de profitat, preţul fiind atractiv pentru Abu Dhabi, iar Daimler obţine bani, dar şi un investitor pe termen lung, deoarece următorii doi ani vor fi foarte dificili, scrie Bloomberg.

De altfel în interval de doar câteva luni, Daimler s-a transformat din cumpărător al acţiunilor sale în vânzător, ceea ce demonstrează situaţia de pe piaţa auto. Pe 17 iunie anunţa intenţia de a cumpăra acţiuni de şase miliarde de dolari din pachetul său, atunci când cotaţia era de 45 de euro. Programul a fost oprit în octombrie.

Producătorul Mercedes-Benz încearcă să contracareze criza auto cu reducerea producţiei în Germania şi închiderea fabricilor de camioane din America de Nord. Compania, care este cel mai mare producător de camioane, a anunţat pierderi de 1,53 miliarde euro în al patrulea trimestru al anului, împovărată mai ales de declinul vânzărilor şi cheltuile legate de fosta sa divizie americană -Chrysler LLC.

Daimler are performanţe mai slabe decât cel mai aproriat competitor- Bayerische Motoren Werke AG, numărul unu pe piaţa maşinilor de lux. Acţiunile Daimler au scăzut 20% în acest an, în vreme ce BMW a crescut cu 1,7 procente.
Cota Aabar va ajunge la 9,1 procente, peste cea a Kuwaituluide 6,9% şi devenind astfel cel mai mare acţionar, a arătat Daimler. Fondul de investiţii este deţinut majoritar de International Petroleum Investment Co., companie a guvernului din Abu Dhabi.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close