Accesul la medicamente noi - un drept al pacienţilor români

04 Noi 2012   •   17:23
Accesul la medicamente noi - un drept al pacienţilor români Foto: Mediafax
In Romania, sistemul de sanatate este subfinantat de ani buni si se afla pe ultimele locuri in Europa in mare la toate capitolele. Tara noastra aloca cel mai mic procent din PIB Sanatatii – 3,9%, iar pacientii romani asteapta cel mai mult din Europa pentru a avea acces la medicamente inovatoare – in prezent s-a ajuns la peste 5 ani de asteptare.

Aceasta este realitatea cu care se confrunta pacientii romani! Sunt probleme cheie pe care reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) le-au subliniat in cadrul Healthcare Forum si pentru care companiile membre ARPIM colaboreaza cu autoritatile in incercarea de a gasi cele mai bune solutii pentru prezent, dar si pentru viitor.

Reprezentantii ARPIM, alaturi de toate vocile din sistemul sanitar prezente la eveniment, au cazut de acord asupra faptului ca prioritatea sistemului de sanatate este pacientul. Pentru pacientul roman cel mai important aspect, dupa momentul diagnosticarii, este accesul la tratament. În Romania, peste 80 de molecule noi se afla in asteptare pentru a fi introduse pe lista de medicamente compensate, care nu a mai fost actualizata de mai bine de 1800 de zile. Prin comparatie, intre momentul aprobarii unui medicament de catre EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) si momentul in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici, belgienii asteapta 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.

Se creaza astfel o discrepanta considerabila intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o ingradire a drepturilor pacientilor romani la tratamente de ultima generatie. Romanii ajung sa fie tratati cu medicamente vechi pentru afectiuni nou aparute sau afectiuni cunoscute care au evoluat intre timp, ceea ce genereaza un puternic impact social si economic.

Medicamentele inovatoare care asteapta sa intre pe lista sunt medicamente mai eficiente, cu mai putine efecte adverse si care asigura o perioada de recuperare mai scurta pentru pacienti. Pentru unii pacienti aceste medicamente ar insemna o imbunatatire considerabila a calitatii vietii, dar pentru altii medicamentele noi reprezinta singura sansa de supravietuire. Majoritatea medicamentelor care asteapta in Romania pentru a fi compensate au fost considerate cost-eficiente de catre majoritatea statelor europene si au fost deja compensate acolo. O investitie eficienta in medicamente eficiente inseamna in timp costuri mai mici pentru sistemele de sanatate.

Pacientii romani au dreptul la un sistem sanitar performant, la medicamente inovatoare care sa le ofere sanse in plus la o viata mai buna si acest drept nu poate fi asigurat decat printr-o finantare pe masura nevoilor a sistemului de sanatate romanesc. Primul pas pentru acest deziderat este sa gandim sanatatea ca pe o investie, si nu ca pe un cost, alocand sanatatii in 2013 cel putin 5% din PIB.

x close