Antena 3 CNN Economic Companii Administratorul Hidroelectrica: Pot anula contractele, inclusiv cu „băieţii deştepţi“, dacă aduc pagube

Administratorul Hidroelectrica: Pot anula contractele, inclusiv cu „băieţii deştepţi“, dacă aduc pagube

Administratorul Hidroelectrica: Pot anula contractele, inclusiv cu „băieţii deştepţi“, dacă aduc pagube
20 Iun 2012   •   19:02

Contractele încheiate de Hidroelectrica vor fi analizate temeinic, inclusiv cele cu "băieţii deştepţi", iar acolo unde se va constata că aduc prejudicii companiei înţelegerile vor fi anulate, a declarat Remus Borza, care deţine firma Euro Insol, desemnată administrator judiciar.
   
"Avem mandat nelimitat. Putem face orice ne permite legea. Vom lua orice decizie doar după o analiză temeinică, obiectivă şi fără presiuni. Nu pot să mă pronunţ acum despre contractele încheiate de Hidroelectrica, dar prin lege administratorul judiciar poate să denunţe toate contractele păguboase pentru companie. Pot anula orice contract păgubos, şi pe cele cu băieţii deştepţi, şi altele, dacă aduc prejudicii companie", a explicat avocatul, citat de Mediafax.
   
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a cerut Tribunalului Bucureşti la finele săptămânii trecute intrarea în insolvenţă, solicitare admisă miercuri de instanţă.
   
Consiliul de Administraţie a decis să solicite intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica din cauza scăderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, a informat compania, care a menţionat că toate contractele vor fi continuate "în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate".
   
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a afirmat marţi că intrarea în insolvenţă, după "un dezastru de management" şi seceta din 2011, nu vizează falimentul companiei, ci reorganizarea, care va dura 16-18 luni, şi nu va duce la vânzarea de active sau închiderea de hidrocentrale.
   
Hidroelectrica a livrat în 2011 "băieţilor deştepţi" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.
   
Prin sintagma "băieţi deştepţi" sunt vizate companiile care au contracte directe de achiziţie a energiei la preţuri mici de la Hidroelectrica.
   
Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galaţi (185,46 milioane lei), EFT România (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) şi Electromagnetica (124,95 milioane lei). Contractul cu ArcelorMittal Galaţi a expirat la finele anului trecut.
   
Având în vedere termenele stabilite miercuri de către Tribunalul Bucureşti, planul de reorganizare a Hidroelectrica nu va putea fi depus mai devreme de luna octombrie.
   

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close