Antena 3 CNN Economic Companii Amendă de milioane de dolari pentru Nurofen

Amendă de milioane de dolari pentru Nurofen

Amendă de milioane de dolari pentru Nurofen
Sursa foto: Foto: freeimages.com/ jeroen belen
29 Apr 2016   •   18:42

Producătorul Nurofen, Reckitt Benckiser, a primit o amendă de 1,7 milioane de dolari pentru că şi-a indus clienţii în eroare cu privire la aria de produse specifice pentru diverse dureri, care erau vândute publicului pentru dureri diferite deşi conţineau acelaşi ingredient activ. 

Decizia a fost luată de un judecător de la Curtea Federală din Sydney, Australia, vineri. Suma este substanţial mai mică decât cea de 6 milioane de dolari, cerută de Comisia de Concurență și Consum a Australiei (ACCC). Preşedintele acestei asociaţii a spus că pedeapsa este complet inadecvată pentru companiile foarte mari.

În motivarea sa, judecătorul James Edelman a explicat că deşi conduita companiei a fost îndreptată spre profit, el nu poate stabili cât din acest profit a fost realizat pe urma clienţilor înşelaţi.

Într-un comunicat, Nurofen a anunţat că acceptă sentinţa, dar a susţinut în continuare că nu a intenţionat să păcălească oamenii. 

De altfel, într-un comunicat remis Antena3.ro la începutul lunii, Nurofen anunţa că în Australia lansarea medicamentelor Nurofen cu ambalaje specifice unui anumit tip de durere a fost făcută cu intenția de a ajuta pacienții în alegerea neasistată a medicamentelor, dat fiind că medicamentele fără prescripție medicală (OTC) pot fi cumpărate din magazine ce comercializează bunuri de larg consum, fără a beneficia de sfatul farmacistului.

Redăm integral punctul de vedere al Nurofen:

Răspuns cu privire la decizia Curții Federale din Australia referitoare la analgezicele Nurofen comercializate în Australia

30 aprilie 2016:  Nurofen a luat la cunoștință decizia Curții Federale din Australia cu privire la ambalajul analgezicelor Nurofen. Producătorul Nurofen nu a intenționat în niciun moment să inducă în eroare pacienții din Australia și a reacționat imediat, completând cu informații suplimentare etichetele respectivelor medicamente, care reprezintă mai puțin de 5% din gama Nurofen comercializată în Australia.

Acest caz se referă doar la Australia și nu este aplicabil în alte țări sau regiuni, așadar nici în România, unde toate medicamentele Nurofen vor continua să fie disponibile în farmacii.

Este important de menționat că nu toate analgezicele Nurofen au aceeași formulă. Medicamentele Nurofen au diferite formule pe bază de ibuprofen care necesită procese de fabricație specifice. Medicamentele Nurofen destinate tratării diferitelor tipuri de dureri, comercializate în Australia, conțin ibuprofen lizinat, o formulă unică in gama Nurofen, ce face ca absorbția să fie mai rapidă decât în cazul altor analgezice Nurofen pe bază de ibuprofen standard.

În Australia lansarea medicamentelor Nurofen cu ambalaje specifice unui anumit tip de durere a fost făcută cu intenția de a ajuta pacienții în alegerea neasistată a medicamentelor, dat fiind că medicamentele fără prescripție medicală (OTC) pot fi cumpărate din magazine ce comercializează bunuri de larg consum, fără a beneficia de sfatul farmacistului.

×
Subiecte în articol: Australia
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close