Antena 3 CNN Economic Companii British Airways estimează pierderi de 150 milioane lire

British Airways estimează pierderi de 150 milioane lire

British Airways estimează pierderi de 150 milioane lire
Sursa foto: British Airways
27 Ian 2009   •   12:39

British Airways a arătat luni că va ajunge în zona ?roşie? pentru prima dată în ultimii şapte ani, pe fondul scăderii numărului de pasageri şi a costurilor tot mai ridicate. Transportatorul aerian şi-a revizuit predicţia pentru anul care se încheie pe 31 martie şi apreciază că va pierde 150 milioane de lire sterline.
Grosul acestui declin este pus pe seama devalorizării dramatice a lirei în ultimele luni, ceea ce a ridicat costurile BA. Moneda britanică este la minimul din ultimii şapte ani faţă de dolar şi la un minim record faţă de euro.
BA, care se află acum în negocieri pentru o fuziune cu compania Iberia, estimează că în acest an costurile să se fi urcat cu 8 procente, faţă de cele cinci estimate anterior. Aceasta în pofida reducerii preţului la petrol şi a reducerii voluntare a numărului de manageri cu 450 din cei 1500.
De altfel situaţia este specifică pentru toţi transportatorii aerieni. Virgin Atlantic a anunţat luni că va îngheţa salariile pentru a preveni concedierile.
Asociaţia internaţională pentru transport aerian a estimat că industria de aviaţie globală a pierdut cinci miliarde de dolari în 2008 şi va mai pierde 2,9 miliarde în acest an.
Avertismentele BA au scăzut acţiunile companiei cu 12,4 pennies, ceea ce duce valoarea companiei la doar 1,54 miliarde lire. Valoarea este sub capitalizarea Iberia, ceea ce a provocat o îngrijorare şi mai mare în rândul acţionarilor BA , ce sperau să deţină majoritatea într-o eventuală viitoare companie unită.
Anterioarele pierderi ale companiei britanice au fost de 200 milioane lire, în 2001-02, când sectorul aviatic a fost afectat de atacurile de la 11 septembrie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: british airways
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close