Antena 3 CNN Economic Companii Coface: Numărul companiilor care nu-şi pot plăti datoriile s-a dublat în noiembrie

Coface: Numărul companiilor care nu-şi pot plăti datoriile s-a dublat în noiembrie

Coface: Numărul companiilor care nu-şi pot plăti datoriile s-a dublat în noiembrie
09 Dec 2008   •   16:40

Întârzierile la plată ale firmelor s-au dublat în noiembrie faţă de media perioadei mai-septembrie, anunţă compania de management al riscului de credit, Coface. Majoritatea firmelor care întâmpină astfel de probleme sunt din domeniul construcţiilor, 60 %, fiind urmate de distribuţia bunurilor de larg consum şi IT.
Încă din iunie-iulie au apărut primele semne de blocaj financiar. În ultimele luni, aceste semne au fost confirmate prin dificultatea sau chiar imposibilitatea companiilor de a-şi plăti datoriile către furnizori. În plus, creşterea numărului de firme care se confruntă cu această problemă confirmă criza de lichiditate a firmelor.
Baza de date Coface cuprinde 3.500 de companii dintre care 5% au înregistrat incidente de plată, iar două treimi dintre acestea au avut incidente în ultima lună. Comparativ cu verificările realizate în prima jumătate a anului, numărului de incidente a crescut cu până la 30%, arată Coface.
Interesant este faptul că foarte multe companii care anul trecut aveau situaţii finaciare bune se confruntă acum cu astfel de probleme.
Cristian Ionescu, directorul general Coface România,a declarat, potrivit Mediafax:"Încă nu am văzut nivelul cel mai de jos al acestei crize, ne aflăm abia la început. Vor rezista companiile care vor implementa corect programe de restructurare şi gestionare a riscurilor şi al căror management va putea anticipa şi contracara principalele pericole ce vor impacta compania în următoarele 12 luni"
În actualele condiţii, reprezentanţii Coface susţin că firmele ar trebui să dea dovadă de mai multă prudenţă şi să se informeze foarte bine cu privire la partenerii de afaceri.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close