Antena 3 CNN Economic Companii Comănescu, Teszari, Adamescu şi statul, singurii acţionari romani cu companii în top 500 Europa Centrala şi de Est

Comănescu, Teszari, Adamescu şi statul, singurii acţionari romani cu companii în top 500 Europa Centrala şi de Est

Comănescu, Teszari, Adamescu şi statul, singurii acţionari romani cu companii în top 500 Europa Centrala şi de Est
Sursa foto: Foto: uknetguide.co.uk
de Adrian Mirsanu    |    08 Sep 2011   •   17:42

Marile companii de stat din energie Electrica, Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, Electrocentrale Bucuresti, firma care detine monopolul transportului feroviar de calatori CFR Calatori si afacerile cu capital privat Grup Servicii Petroliere si RCS & RDS sunt cele opt companii controlate de actionari romani care intra in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala, realizat de compania de audit si consultanta Deloitte, una din cele patru mari la nivel global reunite in celebrul Big Four.

La acestea se adauga firma de asigurari Astra, liderul pietei de asigurari din Romania, care face parte din grupul de firme controlat de omul de afaceri Dan Adamescu. Astra ocupa pozitia 30 in topul primelor 50 companii de asigurari, potrivit studiului Deloitte, care a analizat 18 state din regiune.

In total, sunt 38 de firme romanesti in top 500 Europa Centrala, dominat autoritar de Polonia cu 173 de companii, peste o treime din numarul celor care intra in acest clasament. Celelalte doua puteri economice ale regiunii sunt Cehia (cu 80 de companii) si Ungaria (cu 68 de firme), urmate de Ucraina, si apoi de Romania. Cele mai mari banci locale, BCR si BRD, reprezinta Romania in topul primelor 50 de banci din regiune, unde prima pozitie este detinuta de PKO din Polonia, secondata de OTP – Ungaria, in timp ce locul al treilea revine unei banci din Cehia – CSOB.

In aceeasi ordine, sunt ocupate si primele pozitii din Top 500 companii din Europa Centrala: pe primul loc si campionul regiunii este grupul petrolier polonez PKN Orlen cu venituri de 20,9 mld. Euro in 2010, in crestere cu 33% fata de anul anterior, urmat de rivalul sau ungar MOL (venituri din vanzari de 15,5 mld.euro) , pozitia a treia revenindu-i producatorului ceh de automobile Skoda. Cea mai profitabila companie din regiune este compania ceha CEZ, controlata de stat, care a inregistrat un profit net de 1,86 mld. Euro, respectiv o marja neta de aproximativ 25% raportata la veniturile din vanzari.

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, subsidiara a grupului austriac OMV, ocupa locul 14 in aceasta ierarhie, Rompetrol locul 24, Automobile Dacia pe pozitia 42, Nokia intra pe locul 93, care inchide astfel prezenta romaneasca in primele 100 de companii ale regiunii. Cea mai mare companie controlata de un actionar roman, este Electrica, unde pachetul majoritar este in posesia Ministerului Economiei. Electrica ocupa locul 134 in topul realizat de consultantii Deloitte.

Ce spune acest lucru despre raporturile de forte dintre economiile statelor Europei Centrale?

“Rezultatele din acest an reflecta o comunitate de afaceri concentrata pe cresterea veniturilor”, explica George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania, care adauga ca veniturile combinate ale companiilor central – est europene au crescut in 2010 fata de o scadere in 2009. “Ramane de vazut daca este vorba de o redresare temporara sau pe termen lung, in conditiile in care “o recesiune in W planeaza in acest moment asupra tarilor dezvoltate din intreaga lume”.

La randul sau, Daniel Daianu vede logica modul in care capitalul polonez sau ceh s-au impus in regiune.

“Polonia continua sa detina o pozitie de intaietate, care se explica si printr-un efect de scara. Dar nu doar prin asta. Economia Poloniei are greutate, a suportat mai bine socurile crizei decat alte state”, comenteaza profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru de finante si fost economist – sef al Bancii Nationale a Romaniei.

“Polonia si Cehia au companii cu capital autohton, nu este intamplator ce vedem in acest studiu. Au avut traditii puternice, pe care si le-au pastrat si le-au dezvoltat”, afirma Daianu. El adauga ca nu putine sunt tarile din Europa Centrala si de Est care nu o duc mai rau decat state din Vestul Europei. “Sunt tari in afara zonei euro in Europa Centrala si de Est, mai compatibile prin tesutul industrial, prin calificarea fortei industriale cu Germania sau Olanda si vedem lucrul asta reflectat in Polonia, Cehia sau Ungaria”, explica profesorul Daianu, considerat unul dintre cei mai influenti analisti romani in cercurile financiare europene.

Acesta se intreaba daca nu vom trece printr-un nou val de recesiune (double dip recession – engl.), in contextul in care un ingredient important in asemenea evolutii este increderea. “Poti sa ajungi sa creezi profetii care se implinesc singure: daca toti vorbesc de lucruri rele, acestea vor deveni rele. Daca se va evita un eveniment extern de tipul Lehman Brothers, economia romaneasca are posibilitatea de a inregistra o crestere de 3% in 2012, deoarece am cazut foarte mult. In perioada 2013 – 2014, va deveni important atragerea de investitii in fonduri fixe, un rol in finantare jucandu-l fondurile europene. In anii care vin, agricultura poate deveni o ramura de aur a economiei”, mai spune Daniel Daianu.

Un alt “gap” intre Romania si puterile regiunii este inregistrat in piata bancara. “Bankingul rural este mai dezvoltat in Polonia, Cehia si Ungaria. Exista o subperformanta in ceea ce priveste economisirea (savings – engl.), si aici nu este vorba doar de valoarea colateralului”, afirma Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD SocGen, a doua banca din Romania ca marime si care ocupa pozitia 15 in primele 50 de banci ale Europei Centrale.

“Nu putem sa crestem gradul de intermediere financiara fara banking rural. Iar aici, este important ce se intampla in agricultura, unde statul are rolul sau legat de infrastructura, respectiv de atragerea de fonduri europene”, subliniaza bancherul de la BRD.

Studiul Deloitte plaseaza serviciile financiare, sectorul telecom si tehnologic, energia, bunurile de consum, imobiliarele, constructiile , sectorul productiv, respectiv piata farma si medicala sunt punctele – cheie ale economiei regiunii. Potrivit sefului Deloitte Romania, inovatia este un element care ar putea face diferenta intre jucatorii care lupta in interiorul fiecarui sector economic. “Energia si serviciile financiare sunt printre cele mai dinamice domenii ca evolutie”, puncteaza George Mucibabici.


×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close