Antena 3 CNN Economic Companii Compania Sterling Resources a găsit gaze naturale în zona Midia

Compania Sterling Resources a găsit gaze naturale în zona Midia

Compania Sterling Resources a găsit gaze naturale în zona Midia
Sursa foto: Sterling
08 Feb 2009   •   17:36

Compania Sterling Resources a anunţat că a găsit gaze naturale în zona Midia şi a comentat termenii contractului cu statul român. Toate aceste explicaţii vin după ce presa română a pus la îndoială validitatea contractului. Jurnaliştii au publicat un act adiţional al documentului, care scoate la iveală paguba suferită de România.
În comunicatul de presă transmis de compania Sterling se arată că în urma exploatărilor efectuale în zona Midia, a fost confirmată existenţa unor rezerve de gaze naturale. Valoarea comercială a rezervelor nu a fost însă comunicată Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, asa cum prevede legea.
În cazul în care aceste resurse au valoare comercială, se estimează că exploatarea ar mai costa încă 400 de milioande dolari, investiţie făcută doar de compania Sterling şi de partenerii săi. În acest caz, producţia ar putea începe în 2011 sau 2012.
În ultimii 17 ani s-au adăugat mai multe amendamente la contract. Ultimul, cel de-al 11-lea, a fost aprobat de o decizie guvernamentală pe data de 12 noiembrie 2008. Sterling a subliniat că nu a primit o zonă mai mare de exploatare în urma deciziei Curţii internaţionale de Justiţie.
Cele două zone care au mai rămas, Pelican şi Midia, adica aproape 4.000 de kilometri pătraţi sunt încă suspendate până la decizia finală a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. De când a intrat în vigoare contractul, au fost făcute 10 forări de exploatare şi studii seismice în peste 11,000 de km. Investiţia totală se ridică la suma de 130 milioane de dolari.
Antena 3

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close