Antena 3 CNN Economic Companii Cum evită marile companii americane plata integrală a taxelor

Cum evită marile companii americane plata integrală a taxelor

Cum evită marile companii americane plata integrală a taxelor
Sursa foto: Foto: mises.ca/ Bloomberg
12 Mar 2014   •   17:48
Sumele păstrate de marile companii americane în afara Statelor Unite, în ţări cu regim fiscal mai favorabil, au crescut anul trecut cu 12%, sau 206 miliarde de dolari, la 1.950 de miliarde de dolari. Trei dintre multinaţionalele americane, Microsoft, Apple şi IBM, sunt responsabile de o mare parte a creşterii fondurilor păstrate în străinătate. Împreună, cele trei companii şi-au crescut profiturile ţinute în conturi în afara SUA cu 37,5 miliarde de dolari, relatează Bloomberg.

Cele mai mari 15 companii din SUA deţin în prezent 795,2 miliarde de dolari în afara ţării, în urcare cu 10,6% faţă de anul anterior.

Conform unui raport al Congressional Research Service, care citează studii academice, SUA pierd anual venituri de 30-90 de miliarde de dolari din cauza acestor practici.

Grupul General Electric păstrează profituri de 110 miliarde de dolari în afara SUA, urmat de Microsoft - 76,4 miliarde de dolari, Pfizer - 69 miliarde de dolari, Merck & Co - 57,1 miliarde de dolari, Apple - 54,4 miliarde de dolari, IBM - 52,3 miliarde de dolari, Johnson & Johnson - 50,9 miliarde de dolari, Cisco - 48 de miliarde de dolari, Exxon Mobil - 47 miliarde de dolari şi Citigroup - 43,8 miliarde de dolari.


 
"Breşele din codul fiscal recompensează companiile care se folosesc de tot felul de scheme astfel încât să pară că obţin profiturile offshore", a declarat Dan Smith, avocat specializat în taxe şi buget la U.S. Public Interest Research Group, organizaţie care vrea să contracareze influenţa companiilor.

Cu toate că în ultimii ani marile companii din SUA au recurs într-o măsură tot mai mare la păstrarea profiturilor în străinătate pentru a evita taxele, Congresul SUA nu a reuşit să adopte măsuri de combatere a acestui fenomen.

Companiile americane amână plata taxelor pentru profiturile obţinute în afara Statelor Unite şi fac lobby puternic pentru a schimba sistemul fiscal, despre care afirmă că reprezintă un dezavantaj de competitivitate pe pieţele globale.


 

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close