Antena 3 CNN Economic Companii Daca nu era “companie de stat”, faliment scria pe ea: al 12-lea trimestru consecutiv de pierderi pentru Oltchim

Daca nu era “companie de stat”, faliment scria pe ea: al 12-lea trimestru consecutiv de pierderi pentru Oltchim

Daca nu era “companie de stat”, faliment scria pe ea: al 12-lea trimestru consecutiv de pierderi pentru Oltchim
de Catalin Ciocan    |    14 Noi 2011   •   18:44
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) si-a adancit pierderile in trimestrul al treilea al anului, contabilizand o pierdere neta de 109 milioane de lei (25,6 milioane de euro, fata de un milion de lei in aceeasi perioada a anului trecut si 67 milioane de lei in al doilea trimestru din acest an.

Oltchim a ajuns practic la al 12-lea trimestru consecutiv in care inregistreaza pierderi, desi in ultimii doi ani si-a bugetat de fiecare data profit. Pentru acest an, conducerea societatii estimase obtinerea unui profit de 2,1 milioane de lei (circa 0,5 milioane de euro), dar dupa primele noua luni ale anului are pierderi de aproape 180 milioane de lei (42,7 milioane de euro). Compania are pierderi comparabile cu cele din 2010, cand a incheiat anul cu o pierdere totala de peste 223,3 milioane de lei (53 milioane de euro).

Directorul Oltchim, Constantin Roibu, nu a fost disponibil pentru comentarii.

In trimestrul al treilea, combinatul chimic a avut atat pierderi operationale, care au atins 62 milioane de lei (14,6 milioane de euro), cat si pierderi financiare, de 47 milioane de lei (11 milioane de euro), aferente datoriilor, care la sfarsitul lunii septembrie au depasit 2,5 miliarde de lei (peste 570 milioane de euro).

“Partea buna pentru Oltchim e ca este detinuta de stat, iar anul viitor sunt alegeri si nu o pot baga in faliment si concedia mii de oameni. Insa, chiar daca au scos-o la privatizare, daca nu vor gasi o schema financiara ca sa scape de acele datorii, nu cred ca ar fi cineva dispus sa plateasca vreo suma si sa preia si datoriile”, considera  Adrian Danciu, seful departamentului de analiza de la Broker Cluj.

Statul roman a scos combinatul din nou la privatizare, la cererea FMI, iar de preluarea companiei s-au aratat pana acum nemtii de la PCC, care duc de mai multi ani un razboi cu managementul Oltchim, si rusii de la TISE.   

Oltchim este una dintre cele mai mari companii din Romania, cu afaceri de 1,26 miliarde de lei (300 milioane de euro la noua luni), cu 38% mai mari decat in perioada similara a anului trecut, si cu 3.500 de angajati. In trimestrul al treilea, compania s-a confruntat si cu o scadere a vanzarilor, cu 7%, pana la 342 milioane de lei (80,3 milioane de euro).

Conducerea Oltchim mizeaza  ca dupa repornirea instalatiilor de petrochimie de la Arpechim, preluate de la Petrom, va reusi sa treaca pe profit. In aceasta vara, a pornit doar una dintre aceste instalatii, confruntandu-se cu lipsa banilor pentru a face investitiile necesare. Lipsa capitalului de lucru si a materiei prime a determinat de altfel societatea sa trimita in somaj tehnic cate 1.000 de angajati in mod constant in ultimele luni. Compania a reusit totusi sa obtina aprobarea statului pentru contractarea de credite in valoare de 250 milioane de euro, necesare pentru investitii si asigurarea capitalului de lucru.

“Fara investitii majore, nu vor obtine nici un rezultat chiar si daca au acum instalatiile de la Arpechim. Oltchim trebuie sa fie preluata de un investitor strategic care sa fie dispus sa faca investitii majore, altfel nu va trece pe profit. Eu nu cred ca in urmatorii 2-3 ani, tinta de ajungere pe profit este realizabila”, a declarat analistul de la Broker Cluj.

Nemtii de la PCC, care impreuna cu fondul britanic Carlson Ventures, sunt cei mai important actionari minoritari ai Oltchim, controland peste 31% din actiuni, au criticat in mod repetat strategia conducerii combinatului. In replica, directorul general, Constantin Roibu, a acuzat PCC ca vrea sa distruga combinatul pentru a ajuta Rokita, o companie din portofoliul PCC, care in acelasi timp este unul  din concurentii Oltchim.

Situatia dificila de la Oltchim a determinat si unii dintre principalii creditori ai combinatului, BCR si Banca Transilvania, sa ceara conversia in actiuni a unor credite de circa 140 milioane de euro acordate anterior. Oficialii Bancii Transilvania spuneau anterior pentru antena3.ro ca vor astfel sa ajute procesul de privatizare al combinatului, care in opinia lor ar fi singura solutie pentru redresarea  Oltchim.

Actiunile Oltchim au fost castigatoarele acestui an pe Bursa, pretul acestora crescand de peste sapte ori, tocmai pe fondul speculatiilor privind reluarea procesului de privatizare. Capitalizarea bursiera a companiei este de 124,8 milioane de euro.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close