Antena 3 CNN Economic Companii De ce nu şi-a vandut Radu Enache în 2007 acţiunile la Continental când a avut oferta de 100 mil. Euro? “Din lăcomie!” De ce nu a luat pachetul PPF în 2011? “Daca preţul era mai mic, aş fi cumpărat!”

De ce nu şi-a vandut Radu Enache în 2007 acţiunile la Continental când a avut oferta de 100 mil. Euro? “Din lăcomie!” De ce nu a luat pachetul PPF în 2011? “Daca preţul era mai mic, aş fi cumpărat!”

De ce nu şi-a vandut Radu Enache în 2007 acţiunile la Continental când a avut oferta de 100 mil. Euro? “Din lăcomie!” De ce nu a luat pachetul PPF în 2011? “Daca preţul era mai mic, aş fi cumpărat!”
Sursa foto: Foto: en.wikipedia.org
de Adrian Mirsanu    |    14 Sep 2011   •   20:19

Radu Enache, care controleaza pachetul majoritar al lantului hotelier Continental Hotels, afirma ca a preferat sa nu isi exercite dreptul de preemtiune atunci cand fondul de investitii ceh PPF si-a anuntat intentia de a-si vinde actiunile si a iesi din afacere. De ce? Pe de o parte, pretul pachetului detinut de PPF nu era unul atat de mic incat sa justifice o asemenea actiune avand in vedere ca familia lui Radu Enache are oricum controlul afacerii, iar pe de alta parte, pentru ca acesta spune ca s-a gandit sa isi pastreze banii pentru a sustine planurile de investitii, care se ridica intre 40 si 60 de mil. Euro pentru urmatorii cinci ani, valoarea urmand sa fie stabilita in functie de evolutia economiei si a conditiilor de piata in ansamblu.

“Nu mi-am exercitat dreptul de preemtiune fiind actionarul majoritar pentru ca am preferat sa stau cu banii pregatiti si sa creez lui GED (cumparatorul unui pachet de actiuni prin care preia 30% din Continental Hotels – n.r.) aceasta vocatie”, afirma Radu Enache.

Radu Enache pare sa regrete ca inainte de criza nu si-a vandut businessul pentru un pret, care acum pare foarte bun.
"In 2007, un fond de investitii mi-a oferit 100 de milioane de euro pentru pachetul meu de actiuni. Si am refuzat. Din lacomie”, povesteste omul de afaceri.

In urma cu doua saptamani, GED Capital, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata fondurilor de private equity care activeaza in Europa de Sud – Est, a anuntat preluarea pachetului de actiuni detinut, de asemenea, de un fond cu capital de risc administrat de PPF, in spatele caruia sa afla miliardarul ceh Petr Kellner si grupul Italian de asigurari Generali. GED Capital a preluat printr-unul din fondurile pe care le administreaza un pachet de 40,21% din actiunile Conti Hotels Investment, companie care detine peste 74% din Continental Hotels – operatorul unuia dintre cele mai mari lanturi de hoteluri din Romania.
Surse din piata sustin ca pretul pentru achizitia acestui pachet, care ii asigura investitorului financiar spaniol GED reintrarea in businessul comtrolat de familia lui Radu Enache, s-ar fi ridicat la 18 mil. Euro, in timp ce alte surse familiare cu tranzactia spun ca suma a fost mai mare de atat. Cele doua fonduri de investitii implicate in tranzactie nu au facut publica valoarea tranzactiei, GED Capital vorbind de “cea mai mare investitie realizata in Europa de Sud – Est din 1996 pana acum”.

Radu Enache, care recunoaste ca este la curent cu pretul platit de GED lui PPF, dar nu vrea sa dezvaluie suma, a spus: “Daca pretul (actiunilor detinute de PPF – n.r.) era mai mic, le-as fi cumparat eu”. De ce a vandut PPF? Enache este de parere ca “in general, fondurile de investitii nu sunt fericite atunci cand nu controleaza o afacere, iar in cazul PPF cred ca este vorba ca s-au gandit sa isi lichideze participatiile minoritare din aceste piete si sa se orienteze spre Asia sau spatiul rus”.

Pe de alta parte, proaspatul actionar alaturi de care seful Continental Hotels urmeaza sa isi dezvolte reteaua de hoteluri, este in acelasi timp in rara postura de a intra intr-o afacere in care si-a marcat deja profitul o data prin exit.

GED Capital revine ca actionar minoritar in businessul controlat de Radu Enache dupa o pauza de noua ani. De atunci, lantul hotelier a cunoscut si panta cresterii pana sa vina criza economica, dar si a scaderii cu care se confrunta si acum in lipsa unei cresteri economice puternice. La prima investitie in afacerea Continental Hotels, fondul spaniol si-a dublat banii, dupa cum spunea recent Robert Luke, managing partner al GED. Privind la aceste randamente anterioare obtinute de GED din afacerea Continental si la contextual actual de piata, fondul spaniol de private equity are in fata o provocare pentru a-si marca profitul din aceasta afacere.

“Este greu pentru orice fond de investitii acum sa isi stabileasca un IRR (rata de rentabilitate a investitiei – n.r.)”, sustine actionarul majoritar al Continental Hotels.

Enache pune pe masa GED un plan de investitii intre 40 si 60 mil. Euro in urmatorii cinci ani

Achizitia pachetului de actiuni de la PPF este doar inceputul, in conditiile in care Radu Enache se asteapta acum sa se puna de acord asupra planului de investitii si de a-l sustine inclusive cu bani de la actionari.
“Cred ca este normal ca o parte din investitii sa fie suportate din cash flow-ul companiei. De fapt, programul de investitii ar trebui finantat in proportie de 30% de catre actionari, 30 – 40% din credite luate de la banci si inca 30% din cash flow (flux de numerar – n.r.)”, afirma Radu Enache.

“GED trebuie sa se familiarizeze cu compania. Am restructurat planul de investitii, este unul mai clar si merge pe trei directii: dezvoltarea retelei de hoteluri de doua stele, care chiar in perioada de criza a obtinut rezultate bune si aici ma refer la unitatile Hello, apoi trebuie realizata o restructurare a portofoliului si a activelor din sectorul hotelier, unele dintre acestea urmand sa fie ridicate de la 3 la 4 stele si mai trebuie sa materializam terenurile pe care le avem, nu prin vanzare, ci prin dezvoltarea unor proiecte care sa aiba componenta hoteliera”, explica seful lantului Continental Hotels. Acesta adauga ca este vorba de terenuri de aproximativ 4,5 hectare in diferite locatii, unde pot fi dezvoltate proiecte cu valenta turistica, unde este vizata si acoperirea cu unitati de la doua la patru stele.

Intrebat cat de amplu este acest plan de investitii, Radu Enache a raspuns: “In urmatorii cinci ani, vedem intre 40 si 60 de milioane de euro, vom vedea ce ne invata economia si in functie de asta, vom decide cat vom investi. Ramane sa definim ce proiecte sunt mai rentabile”.

Continental Hotels este proprietarul a 14 hoteluri si formeaza unul dintre cei mai mari jucatori din sectorul hotelier. Pentru acest an, asteptarile companiei controlate de Radu Enache se cifreaza la incasari de 21 mil. Euro. “Avem profit operational, dar inregistram pierdere financiara. Avem efecte de pe urma unor pierderi anterioare. Sunt si lucruri pe care nu le controlam oricat de mult ne dorim”, explica Radu Enache.

GED Capital are o expunere importanta pe piata din Romania, prin fondurile pe care le administreaza.

In sectorul turistic din Romania, GED mai are in portofoliu agentia de turism Happy Tour, agentia Travek House, site-ul de rezervari online Paravion si tour operatorul Prestige Tour. In afara acestora, mai are investiti bani in Rosegur, afacere in domeniul serviciilor de protectie si paza, Fonomat – retea de magazine GSM, furnizorul de echipamente medicale Diamedix, Total Eurobusiness in zona de cogenerare energie si compania de servicii tipografice Infopress.


×
Subiecte în articol: actiuni
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close