Directorul general al Transelectrica, REVOCAT din funcţie după doar patru luni de mandat

de A.M.P    |    25 Iun 2013   •   18:52
Directorul general al Transelectrica, REVOCAT din funcţie după doar patru luni de mandat Foto: Agerpres
Ştefan Gheorghe a fost revocat, marţi, din funcţia de director general al Transelectrica (TEL), după doar patru luni de mandat, iar pe poziţia rămasă vacantă a fost numit Ştefan-Doru Bucătaru, membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi fost director general al Teraplast (TRP), informează Mediafax.
   
"Potrivit Deciziei nr. 22/25.06.2013 a Consiliului de Supraveghere, începând cu data de 25.06.2013: se revocă din funcţia de preşedinte al Directoratului, denumit alternativ şi director general executiv sau Chief Executive Officer - CEO - al societăţii, domnul Ştefan Gheorge, numit provizoriu în acestă calitate până la selectarea membrilor Directoratului (...), cu aceeaşi dată încetând contractul de mandat nr.C75/11.03.2013, încheiat cu acesta; se numeşte în funcţia de Preşedinte al Directoratului (...) Ştefan-Doru Bucătaru, până la numirea membrilor Directoratului", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Transelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
   
Gheorghe a preluat conducerea Transelectrica la mijlocul lunii februarie, dată când era director general interimar al Hidroelectrica, din iunie 2012.
   
Artopolescu a intrat în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica la mijlocul lunii martie, iar la finele lunii mai a fost reales membru în consiliu. Într-o AGA derulată la finele lunii mai, au fost înlocuiţi patru din cei şapte membri ai consiliului, la doar două luni şi jumătate de la numirea în funcţie. Consiliul de Supraveghere a fost ales prin metoda votului cumulativ, care permite acţionarilor minoritari într-o companie listată să poată avea măcar un membru în Consiliu.
   
Noii membri în Consiliul de Supraveghere sunt Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Dan Sandu (preşedinte MKB Nextebank), Ştefan Doru Bucătaru (fost director general al Teraplast), Gheorghe Diaconu (director în Transelectrica).
   
Alături de Artopolescu, din vechiul Consiliu au rămas în funcţie Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, care a fost susţinut de SIF Oltenia) şi Radu Bugică (susţinut de Fondul Proprietatea).
   
Potrivit deciziilor AGA derulate la finele lunii mai, remuneraţiile brute lunare pentru membri Directoratului Transelectrica au fost stabilite la sume cuprinse între 6.800 de lei (1.500 euro) şi 38.000 de lei (8.800 euro), iar pentru membrii CS au fost de 7.000 lei (1.600 euro) net pe lună. Remuneraţiile sunt provizorii şi urmează o altă AGA în care să se definitiveze, în funcţie de un plan de administrare. Indemnizaţiile au fost stabilite la o zi după ce premierul Ponta a anunţat plafonarea salariilor în societăţile de stat.
   
Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controelază prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,3%.
 
Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de marţi în scădere cu 0,93%, la 12,83 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 940,4 milioane lei (209,6 milioane euro).
 

x close