Antena 3 CNN Economic Companii Echilibru între Prima Casa şi IMM-uri ? rezultatele FNGCIMM la 10 luni

Echilibru între Prima Casa şi IMM-uri ? rezultatele FNGCIMM la 10 luni

Echilibru între Prima Casa şi IMM-uri ? rezultatele FNGCIMM la 10 luni
16 Noi 2009   •   19:07

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi-a asumat în 2009 unele riscuri sporite, precum şi noi provocări, având în vedere faptul că, pe lângă derularea activităţii de garantare dedicată IMM-urilor, a început şi administrarea Programului Prima Casă.

După primele 10 luni ale anului 2009 se poate observa că FNGCIMM a fost realmente în sprijinul IMM-urilor, triplând atât numărul cât şi valoarea garanţiilor acordate, chiar cu asumare de riscuri sporite, faţă de perioada similară a anului trecut. Acest lucru nu ar fi fost reuşit fără câştigarea definitivă a încrederii băncilor partenere, cu care a reuşit să colaboreze mai deschis şi mai pragmatic în privinţa identificării soluţiilor optime pentru sprijinirea IMM-urilor aflate în dificultate.
La începutul lunii octombrie 2009 în portofoliul FNGCIMM SA-IFN erau în vigoare un număr de peste 5600 de garanţii cu un sold total de peste 1585 milioane lei.

La nivel naţional, în primele 10 luni ale anului 2009, un numar de 5750 IMM-uri care solicitaseră un credit fără a avea garanţiile solicitate de Bancă, au beneficiat de garanţii complementare din partea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi a filialelor sale din Focşani, Craiova şi Sfantu Gheorghe, valoarea garanţiilor acordate fiind de peste 1618 milioane lei.

În acelaşi timp, cererile de plată pentru IMM-urile aflate în dificultate au crescut de peste 4 ori din punct de vedere numeric şi de peste 11 ori din punct de vedere valoric, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul garanţiilor aprobate reprezintă un grad de satisfacere a solicitărilor de garantare de aproape 80%, diferenţa fiind reprezentată de solicitări care nu au îndeplinit condiţiile de acordare.

De la înfiinţarea sa, FNGCIMM a garantat credite bancare în valoare de aproximativ 1700 milioane Euro, pentru mai mult de 11.000 de IMM-uri, valoarea garanţiilor acordate depăşind 870 milioane Euro. Creşterea gradului de utilizare a garanţiilor Fondului s-a bazat pe înţelegerea avantajelor oferite de accesarea garanţiilor Fondului, atât pentru bancă cât şi pentru IMM.

Avantajele aduse unui întreprinzător de utilizarea garanţiei Fondului în completarea garanţiilor proprii se concretizează în creşterea flexibilităţii finanţărilor solicitate băncilor şi, faţă de utilizarea garanţiilor ipotecare, la reducerea cu minim 2% a costurilor adiţionale creditului. Pentru bancă, garanţia irevocabilă şi necondiţionată a Fondului este cea mai lichidă garanţie, în condiţii de provizionare similare cu ipotecile. Utilizarea garanţiilor Fondului oferă posibilitatea creşterii numărului de credite acordate clienţilor solvabili, dar cu garanţii proprii insuficiente şi majorarea volumului creditelor deja acordate unui client solvabil, fără a i se solicita garanţii materiale suplimentare.


Fondul acordă garanţii irevocabile, exprese şi necondiţionate în procent de până la 80% pentru toate finanţările acordate IMM-urilor de cele mai importante 26 de banci comerciale partenere, inclusiv scrisori de garanţie bancară.

În ceea ce priveşte stadiul Programului Prima Casă, FNGCIMM SA a înregistrat până la această dată peste 8300 solicitari de garantare, numărul de dosare soluţionate fiind de aproape 8000. Diferenţa o reprezintă dosare aflate în analiză sau care necesită completarea documentaţiei.
Valoarea solicitărilor de garantare depăşeste 330 milioane Euro, media garanţiilor acordate situându-se în jurul valorii de 41.000 EURO.
Topul pe judeţe, în funcţie de numărul de solicitări primite, situează pe primele trei locuri Municipiul Bucureşti, Judeţele Cluj, Constanţa şi Braşov.
Pe bănci, BRD şi BCR sunt băncile de la care au fost primite cele mai multe solicitări de garantare, fiind urmate de Alpha Bank, Banca Transilvania, Millennium Bank şi Raiffeisen Bank.
Beneficiarii Programului Prima Casă au ales în proporţie de 45,9% achiziţionarea unei locuinţe de două camere, 21,76 % preferând o locuinţă cu trei camere şi 13,4 % o garsonieră.
Aproximativ 28 % dintre locuinţele achiziţionate prin program au fost construite după anul 2008, iar aproximativ 5% sunt solicitări pentru constructii în curs de finalizare.

Prin structură, capital şi distribuţie teritorială, FNGCIMM S.A.-IFN este cea mai reprezentativă instituţie financiară care funcţionează în România în scopul garantării finanţărilor, cu cel mai înalt grad de risc din întregul sistem financiar. Pentru toate rezultatele sale FNGCIMM mulţumeşte partenerilor şi clienţilor săi asigurându-i că va depune în continuare eforturi pentru confirmarea încrederii acordate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: prima casa
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close