Antena 3 CNN Economic Companii „Este o crimă a statului!” Hidroelectrica înregistrează pierderi la Porţile de Fier 2 din cauza nivelului ridicat al Dunării

„Este o crimă a statului!” Hidroelectrica înregistrează pierderi la Porţile de Fier 2 din cauza nivelului ridicat al Dunării

„Este o crimă a statului!” Hidroelectrica înregistrează pierderi la Porţile de Fier 2 din cauza nivelului ridicat al Dunării
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Iun 2013   •   17:02

Hidroelectrica a început să înregistreze pierderi la Porţile de Fier 2 întrucât debitul ridicat al Dunării depăşeşte capacitatea tehnică a centralei. Din această cauză, producţia devine neprofitabilă, a precizat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat.

Debitul Dunării este acum la 9.000 metri cubi pe secundă, iar pentru zilele următoare este prognozat să ajungă la 9.800-10.000 metri cubi pe secundă,

"La un debit mai mare de 8.000 metri cubi pe secundă, la Porţile de Fier 2 preferăm să deversăm apa, decât să producem, pentru că ponderea apei uzinate pe MWh ar fi de 80 de lei, ceea ce este foarte mult. Dacă am folosi apa să producem, am vinde în pierdere. Avem pierderi din cauza preţului prohibitiv al apei. Preţul apei, pe care trebuie să îl plătim Apelor Române, a crescut în 2010 de la 0,26 lei pe 1.000 metri cubi la 1,1 lei. Este o crimă a statului (nivelul preţului apei - n.r.)", a afirmat Borza, citat de Mediafax.

Borza a adăugat că în 2010 Hidroelectrica plătea anual Apelor Române 80 milioane de lei pentru apă, iar din 2011 aceste costuri au ajuns la 320-350 milioane de lei.

Hidrocentralele Porţile de Fier 1 şi 2 sunt cele mai mari unităţi de producţie a energiei din portofoliul Hidroelectrica. Cele două centrale acoperă aproximativ 25% din capacităţile instalate ale Hidrolectrica, de peste 6.300 MW. Hidrolectrica acoperă aproximativ 30% din consumul de energie al României.

Compania de stat a înregistrat în primele cinci luni un profit brut de 380 milioane de lei, arătat Borza. Hidroelectrica a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei.

Compania, controlată de stat prin Ministerul Economiei, se află în insolvenţă din luna iunie a anului trecut şi ar urma să iasă din insolvenţă la sfârşitul lunii iunie.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close