Antena 3 CNN Economic Companii Exporturile Gazprom spre Europa au atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani

Exporturile Gazprom spre Europa au atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani

Exporturile Gazprom spre Europa au atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani
de M.T.    |    13 Ian 2014   •   20:08

Grupul rus Gazprom a anunţat, luni, că anul trecut exporturile sale spre piaţa europeană au crescut cu 16%, atingând cel mai ridicat nivel de după criza financiară din 2008, informează Agerpres.

Potrivit datelor preliminare, în 2013 exporturile Gazprom spre Europa s-au ridicat la 162,7 miliarde metri cubi.

„Continuăm să înregistrăm o creştere a cererii pentru gazul natural rusesc în Europa la începutul acestui an”, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.

De asemenea, Gazprom a informat că anul trecut producţia sa totală de gaze naturale a crescut cu 400 milioane metri cubi, până la 487,4 miliarde metri cubi.

În 2012, profitul net al Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a scăzut cu 10%, până la 1.182 miliarde de ruble (29 de miliarde de euro sau 38 de miliarde de dolari) pe fondul creşterii concurenţei şi scăderii cererii.

Anul trecut însă, exporturile Gazprom către clienţii europeni au crescut ca urmare a iernii lungi şi a scăderii livrărilor de gaze naturale lichefiate.

Un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei este asigurat de Gazprom. La rândul său, grupul rus se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.

×
Subiecte în articol: Gazprom Rusia exporturi gaze naturale
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close