Antena 3 CNN Economic Companii Ford cere renegocierea contractului de privatizare din 2007 pentru că nu şi-a îndeplinit obiectivele

Ford cere renegocierea contractului de privatizare din 2007 pentru că nu şi-a îndeplinit obiectivele

Ford cere renegocierea contractului de privatizare din 2007 pentru că nu şi-a îndeplinit obiectivele
Sursa foto: ford
06 Mai 2010   •   14:12

Compania Ford cere renegocierea contractului de privatizare încheiat în 2007, când a preluat Automobile Craiova. Producătorul american nu a reuşit să-şi atingă obiectivele la care s-a angajat. La momentul respectiv, Ford a primit ajutoare din partea statului roman tocmai ca să atingă anumite obiective privind producţia şi păstrarea locurilor de muncă.

La doi ani şi jumă­tate de la achiziţia uzinei din Craiova, Ford a asamblat aproximativ 400 de autove­hicule. Potrivit contractului, com­pania poate fi sancţionată daca produce mai puţin de 200.000 de vehicule anual. Nu are însă de ce să-şi facă griji - doar lucrează cu statul român. Ba mai mult, a îngroşat obrazul şi a cerut reanalizarea unor clauze din contractul de privatizare, ca să primească mai multe înlesniri de la stat, deşi beneficiază deja de facilităţi de zeci de milioane de euro, se arată în ediţia de joi a Financiarul.

AVAS a început deja demersurile pentru constituirea unei comisii interministeriale, care să le dea celor de la Ford tot ce-şi doresc. Autoritatea pentru Valorificarea activelor statului susţine că trebuie să-şi mulţumească partenerii, dacă vrem să realizăm programul de restructurări şi de investiţii şi să ieşim din criză.

Ford Motor a achiziţionat în septembrie 2007 un pachet de 72,4% din acţiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro şi a primit ajutoare consistente din partea statului român în schimbul unor angajamente privind producţia şi numărul de locuri de muncă.
Comisia Europeană a analizat tranzacţia şi a ajuns la concluzia că guvernul român a acceptat un preţ de vânzare prea mic. A cerut aşadar autorităţilor de la Bucureşti să recupereze peste 27 de milioane de euro de la Ford, sumă considerată ajutor de stat ilegal.

Pe de altă parte, Societatea Academică din România a anunţat săptămâna aceasta că a câştigat, la Cur­tea de Apel Bucureşti, procesul privind desecretizarea contractului de priva­ti­zare a societăţii Auto­mobile Craiova.

Antena3

×
Subiecte în articol: Ford
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close