Antena 3 CNN Economic Companii Gazprom a pierdut 2 miliarde dolari în războiul gazului. Ucraina va trebui să plătească

Gazprom a pierdut 2 miliarde dolari în războiul gazului. Ucraina va trebui să plătească

Gazprom a pierdut 2 miliarde dolari în războiul gazului. Ucraina va trebui să plătească
Sursa foto: gazoduct gazprom
27 Ian 2009   •   08:57

Gazprom a pierdut 2 miliarde de dolari în recenta dispută a gazului cu Ucraina. ?Avem dreptul să cerem o compensaţie în întregime din partea Ucrainei, deoarece am pierdut peste 2 miliarde de dolari în timpul primelor săptămâni din ianuarie?, arăta vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Russia Today .
Medvedev a arătat că unul dintre clienţii Gazprom din Europa, anume Bulgaria, va cere compensaţii pentru oprirea livrărilor de gaz. Oficialul rus a declarat că Ucraina este pe deplin responsabilă pentru aceste întreruperi.
Vineri, Bulgaria estima pagubele la 250 milioane de euro (circa 324 milioane dolari) şi a cerut compensaţii de la Gazprom. Medvedev a declarat la Sofia că Gazprom ar putea livra volumul de gaz prevăzut în contract la un preţ redus, în loc să plătească compensaţii.
Rusia şi Ucraina au semnat, prin premierrii Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko, şi şefii Gazprom şi Natogaz, o înţelegere de reluare a livrărilor de gaz, pe 19 ianuarie.
Totuşi, consilierul pe probleme de energie a preşedintelui Viktor Iuşcenko a declarat că Ucraina s-ar putea retrage din această înţelegere.
?Acordul dintre Naftogaz şi Gazprom ar putea fi rupt dacă se descoperă că a fost semnat sub presiune?, a precizat Bohdan Sokolovski , citat de biroul de presă al preşedinţiei de la Kiev.
Sokolovski a arătat că acum se studiază documentul de către consilierii prezidenţiali.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close